Призоваха Румен Радев за свидетел по делото срещу Николай Ненчев

2061
Призоваха Румен Радев за свидетел по делото срещу Николай Ненчев
Снимка: БГНЕС

Точно месец след встъпването си в длъжност новоизбраният президент Румен Радев ще дава показания като свидетел по делото срещу военния министър в оставка Николай Ненчев.

Процесът за ремонта на изтребителите МиГ-29, в който Ненчев е подсъдим, започва на 22 февруари, за когато са призовани всички свидетели, посочени от прокуратурата.

Делото срещу Ненчев започва на 22 февруари

Първото заседание по делото срещу министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев ще се проведе на 22 февруари. Тогава са призовани в...

Делото срещу министъра на отбраната Николай Ненчев за ремонта на изтребителите МиГ-29 започва след малко повече от месец. Със системата за случайно разпределение на делата за съдия-докладчик е избран Стефан Милев, информира БНР.

Стефан Милев е бивш заместник-ръководител на Софийската районна прокуратурата. След конкурс от няколко месеца е съдия в Софийския градски съд. Делото е било разпределено на съдия Милев във вторник – ден, след като прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Ненчев за това, че при действащ договор за ремонт на изтребителите МиГ с руска фирма започва преговори с Полша.

И още – защото през периода ноември 2014 – март 2016 година не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолетите, с което не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност българските ВВС.

Според прокуратурата от всичко това са настъпили значителни вредни последици за армията и e възникнала опасност от допускане на тежки летателни инциденти поради разтренираност.

Прокуратурата предаде на съд Николай Ненчев

Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев. Той е обвинен в прест...

Actualno.com припомня, че за времето от 5 май 2015 г. до 9 септември с.г., като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, Николай Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС.

На 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната и „РСК МИГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на два двигателя РД-33 с по 50 часа и ремонт на други два двигателя РД - 33 и един брой кутия за самолетен агрегат за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666 лв.). Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите в „РСК МИГ“.

Същите указания военният министър продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството. В периода от 7 ноември 2014 г. до 29 март 2016 г. Николай Ненчев също не е изпълнил служебните си задължения, като не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29. От престъплението са настъпили значителни вредни последици за Българската армия - спаднал е нальотът на пилотите на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година.

Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност. Действията на министъра на отбраната са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com