Прокуратурата: МВР е абдикирало от контрола върху оръжията (ВИДЕО)

1776
Прокуратурата: МВР е абдикирало от контрола върху оръжията (ВИДЕО)
Снимка: Gettyimages.com

МВР тотално е абдикирало и отказва да изпълнява всички свои задължения по контрол на оръжията и отнемането на разрешения, дори след влезли в сила осъдителни присъди.

Това констатира Върховната административна прокуратура (ВАП) след нова проверка за контрола на оръжията, тъй като такава беше правена преди 2 години след случая в Лясковец, при който психично болният Петко Петков застреля баретата Емил Шарков.

ЕП поиска официално и контрол над оръжията с халостни патрони

Държавите от ЕС ще трябва да въведат по-строг контрол върху оръжията, предназначени за стрелба с халосни патрони, за да се предотврати ...

Оказва се обаче, че резултатите от тази проверка са послужили само за констатации на положението с разрешителните за оръжия и никакви мерки не са били взети, пише изданието "Правен свят".

Новата проверка от ВАП беше възложена след инцидент на Околовръстното шосе в София през февруари, при който охранители на подсъдимия Ивайло Борисов-Ториното пребиха Васил Наумов и съпругата му Мария, защото мъжът свирнал с клаксон. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров поиска проверка на частните кортежи, а наред с това беше възложена и нова проверка за контрол на оръжията.

Тези проверки трябваше да бъдат извършени от МВР, но оттам на практика са отказали да изпълнят задълженията си по закон. Това призна заместник-главният прокурор Ася Петрова. На МВР било възложено да провери всички над 211 000 физически и юридически лица с разрешения за оръжия, а проверени били малко на 120 000.

"Беше ни отговорено, че това се дължи на кадровата обезпеченост на някои областни дирекции на МВР, както и на тяхната служебна ангажираност с обезпечаване на охрана на културни и спортни мероприятия", обясни Ася Петрова отказа на МВР да направи пълна проверка. Дори и от тези непълни данни обаче става ясно, че във вътрешното министерство напълно са неглижирали задълженията си по контрол на оръжията, въпреки че първата проверка беше назначена след трагичен случай с полицай.

И след него обаче МВР не е взело никакви мерки, а едва след назначаването на новите проверки тази пролет, контролните органи са започнали да отнемат разрешителни за оръжия на обвиняеми, подсъдими и осъдени, за да бъде налична статистика.

Ще конфискуват антични оръжия, ако нямат специален сертификат за деактивация

С изменение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, полицията ще получи правомощия да следи...

Така се е стигнало да данните за 112 случая на отнето разрешение за оръжие. Две години след случая в Лясковец не е прекъсната и тенденцията, хора с психични заболявания да притежават оръжия. Сега са констатирани още двама болни с разрешителни, а други трима притежават оръжия, въпреки че срещу тях били взети мерки по Закона за защита от домашно насилие.

Още по-стряскащо звучат констатациите на прокуратурата по отношение на разрешителните за оръжие за самоохрана. От прокуратурата признаха, че изобщо не се прави проверка дали заявителят има нужда от охрана, а думите му автоматично се приемали за достоверни.

"Има случай на едно физическо лице, притежаващо 17 огнестрелни оръжия, включително картечница за самоохрана", посочи прокурор Петрова.

МВР не е изпълнило и задължението си да изготви и да актуализира Единен автоматизиран регистър по контрола на общоопасните средства. Такъв в МВР има, но в него има данни за оръжия, регистрирани след 2013 г. Главният секретар на МВР Георги Костов е заявил в писмо до прокуратурата, че пълен регистър щяло да има в края на 2018 г., защото в момента нямало пари.

"Контролните органи, ако не ги надзирава прокуратурата, пропускат да изпълнят задълженията си по закон. Моята оценка е, че проверката е извършена формално. Ще продължим да възлагаме проверки на контролните органи и да ги "притискаме" да изпълняват своите задължения по закон", каза още Ася Петрова и подчерта, че ще иска нова проверка за контрол на оръжията, която обаче да обхване наистина всички, които имат издадени разрешителни.

Обама засилва натиска за промяна на режима на продажба на оръжия в САЩ

Американският президент Барак Обама заяви в Орландо, че дебатът за огнестрелните оръжия в САЩ трябва да се промени. Президентът говори ...

Частни и нагли кортежи няма

Практиката на кортежи пред нощни заведения, магистрали, по улиците на страната, които демонстрират тотална наглост и беззаконие, трябва да бъде прекратена и това трябва да го направи МВР. Фактическата охрана, която демонстрира беззаконие и безнаказаност да бъде притисната и ликвидирана", каза преди 5 месеца главният прокурор Сотир Цацаров след случая със семейство Наумови.

Проверката на Главна дирекция "Национална полиция", разпоредена от прокуратурата, показала, че такива кортежи изобщо няма. Полицията е трябвало да установи кои са охранителите без лиценз и тези, които при частна охрана блокират улици.

"При проверките не са установени лица, извършващи дейности по лична охрана на физически лица, вследствие на които да са осъществени блокиране на улица или затрудняване на движението по тях", се казвало в справката на полицията. Установени били само четирима, извършващи охрана без лиценз, но това са четиримата охранители, които пребиха семейство Наумови през февруари.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com