Прокуратурата се зае с Пловдивския панаир, подарен на Георги Гергов

5141
Прокуратурата се зае с Пловдивския панаир, подарен на Георги Гергов
Снимка: БГНЕС

Два дни след като депутатите от „Продължаваме промяната – Демократична България“ обявиха, че ще сезират държавното обвинение за Пловдивския панаир, Върховната касационна прокуратура заяви, че се е самосезирала по случая.

На 28 април ВКП съобщи, че се е заела с проверка „във връзка с публикации в медиите относно твърдения за извършени закононарушения от длъжностни лица по повод придобиването на дружествени дялове на "Международен панаир Пловдив" АД от „Пълдин туринвест“ АД“. Това е фирмата на бизнесмена и почетен консул на Русия Георги Гергов, която заедно с Община Пловдив притежава панаира.

Борисов: ГЕРБ няма никаква вина за Пловдивския панаир (ВИДЕО)

"ГЕРБ няма никаква вина за Пловдивския панаир", така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на въпрос по темата. Думите му идват във вр...

ОЩЕ: От "А" до "Я": Кашата, която поднесе на тепсия Пловдивския панаир на Гергов

По случая прокурор от ВКП ще извърши лична проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ). "За резултатите от проверката българската общественост ще бъде своевременно информирана", съобщават от прокуратурата.

Припомняме, че Пловдивският панаир буквално беше подарен на Гергов, след като никой от Община Пловдив не подаде жалба в установения срок, за да може делото да стигне до върховния съд. Общината трябваше да обжалва решението на Окръжния съд в Пловдив за апортиране на акциите на Община Варна в дружеството "Пълдин туринвест", но не го стори до 17 ч. в понеделник. Така бившият местен лидер на БСП Гергов овладя панаира като негов мажоритарен собственик.

"На 4 април съдия Симеон Захариев от Окръжен съд - Пловдив постанови решение, с което практически подарява Международен панаир Пловдив на Георги Гергов. Пловдивска община получи решението на 10-и април и трябваше да обжалва в двуседмичен срок.

Пловдив губи Панаира в ръцете на Гергов - няма кой да подаде нужната жалба

Община Пловдив забърка нова каша с Международния панаир и е близо до това да даде пълния контрол над него на бизнесмена и почетен ...

В началото на март Административният съд в Пловдив отмени увеличението на капитала на общинско-частното дружество „Пълдин туринвест“ с акциите на община Варна в Пловдивския панаир. Това означаваше едно - решението на първа инстанция е, че опитите на бизнесмена Георги Гергов да овладее Панаира са незаконни. После обаче последва обжалването и решението на Окръжния съд.

Така община Варна апортира в „Пълдин Туринвест“ нови 16 314 400 акции на стойност 1 лев всяка. Реципрочно с това се намалява делът на община Пловдив в дружеството – от 25% на 22,9%.

Публичното участие в някога изцяло държавния панаир ще остане около 20%. С такъв дял държавата не може да влияе на решенията, които мажоритарният акционер може да взима.

"Гергов потрива ръце, а ние се караме Левски или ЦСКА"

"Обичам Пловдив. Въпреки че съм софиянец, го смятам за най-красивия голям български град. Сега най-сетне почетният руски консул в Пловд...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

13-годишно момиче се изгуби в планината - ето кой го спаси

По аферата "Митници": Оставиха в ареста Марин Димитров

Поради липса на престъпление: Прекратиха делото срещу прокурор Сулев

Домашен арест за Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си

Марин Димитров обжалва решението за ареста си по аферата "Митници"

Слави Трифонов губи дело срещу бившия си съпартиец Радостин Василев

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com