X
 
 

Прокуратурата ще иска постоянен арест за младежa от Пловдив, подготвял атентат

1317 0
photo of Прокуратурата ще иска постоянен арест за младежa от Пловдив, подготвял атентат
Снимка: Getty images/Guliver
„Прокуратурата ще продължи да поддържа искането си за задържане под стража на непълнолетното лице, тъй като считаме, че тя е една от най-адекватните. Така той ще бъде изолиран в специална среда, в която с него ще работят психолози и психиатри“. Това заяви говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева във връзка с радикализирания 16-годишен младеж от Пловдив, предаде репортер на БГНЕС.

Според държавното обвинение продължава да има реална опасност за сигурността на голям брой български граждани.

Шедьоврите, които Йосиф Шнитер завеща на Пловдив (СНИМКИ)

Една от емблематичните сгради на Пловдив – къщата на Куцоглу беше скандално съборена при ремонт преди дни. От общината реагираха ...

„Непроменено е мнението на прокуратурата, че в настоящия казус се касае за дете, жертва на радикализация и за една огромна човешка трагедия. От друга страна стоят сигурността и интересите на българското общество. Намерени са взривни вещества и устройство, по обем и брой, несъпоставими с нито един друг казус от новата история на България“, заяви прокурор Милева.

Тя подчерта, че това не е било известно на никого, дори и на родителите не детето. При претърсванията е намерена информация, която показва, че детето е подготвяло терористичен акт. Отделно от нея са намерени и видеоклипове, изпращани от него към вербовчика в тази насока.

„Помощта на родителите е огромна. Но информацията, първоначално придобита, е за радикализация и тя не е подадена от тях“, категорична е прокурор Милева.

Припомняме, че при акция в Пловдив на 8 юни полицията откри готови и в процес на изготвяне самоделни взривни вещества. Върху тях е работил радикализирал се 16-годишен ученик от местна елитна гимназия, а намесата на органите на реда идва след сигнал на негови близки. Претърсени са две помещения, които според прокуратурата младежът е използвал съвсем съзнателно, а едно от откритите устройства е т. нар. тръбна бомба, която е често срещана при атентати в САЩ. В процес на изготвяне униформените са открили и т. нар. бомби с пирони, използвани при няколко атентата в Европа, включително бургаското летище Сарафово.

Бойко Борисов: МВР никога не е било по-добре окомплектовано

МВР никога не са били по-добре окомплектовани. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов в дирекция „Жандармерия“ п...

По данни на прокуратурата при атентата в Сарафово, който стана през 2012 година, използваното вещество от този тип било между 2 и 3 килограма, а в случая с ученика става въпрос за 14,5 килограма. За него заместник-главният прокурор Иван Гешев потвърди, че е бил вербуван от Ислямска държава.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители