Прокуратурата спря първото дело за злоупотреба в "Авиоотряд 28" от времето на Станишев

12213
Прокуратурата спря първото дело за злоупотреба в "Авиоотряд 28" от времето на Станишев
Снимка: БГНЕС

След 5 години разследване прокуратурата "приземи" първото дело за "Авиоотряд 28". От ГЕРБ два пъти внасяха сигнал за сделката за закупуване на два самолета "Еърбъс", но накрая е преценено, че няма извършено престъпление, съобщава Правен свят.

Става дума за разследването на сделката за закупуване на два употребявани самолета "Еърбъс" за нуждите на "Авиоотряд 28". Договорът бе сключен от правителството на Тройната коалиция през 2008 г., а сигнал до прокуратурата бе внесен от правителството на ГЕРБ на следващата година. На 10 август 2009 г. Софийската градска прокуратура съобщи, че образува досъдебно производство срещу виновни длъжностни лица от Министерство на транспорта, за извършени престъпления по служба във връзка с обществената поръчка за доставка на самолетите.

В следващите четири години разследването остана "на трупчета". През изминалата година обаче последваха нови скандали, доклади и поредица сигнали в прокуратурата за "Авиоотряд 28" и на 7 ноември миналата година група депутатите от ГЕРБ внесоха демонстративно нов сигнал за същата сделка. Тогава Красимир Ципов каза, че има съмнения и опасения за извършено престъпление, а колегата му Станислав Иванов допълни, че разполагат с документи, които са налични, защото такава проверка вече е правена и е приключила с доклад, но прокуратурата не се е задействала.

След като ГЕРБ спечелиха изборите през 2009 г., параметрите по сделката бяха променени и в крайна сметка новото правителство гласува закупуване само на един самолет, а договорът за другия беше прекратен. Кабинетът на ГЕРБ постига договорка фирмата доставчик да не иска обезщетения за върнатия "Еърбъс". На едно от заседанията на Министерския съвет тогава транспортният министър Александър Цветков уведоми колегите си, че ведомството му няма да може да си върне платените суми за правото на ползване на отказания самолет. Ставало дума за платени 1,012 млн. долара. Тогава стана ясно, че от предаването на самолета до прекратяването на договора, той е бил на разположение само на "Авиоотряд 28".

След повторното внасяне на сигнала от ГЕРБ, прокуратурата се е задействала и на 27 декември 2013 г. делото е било частично разделено. Производството е било прекратено в частта, в която се е водело за престъпления по служба, но е продължило разследване за неизгодна сделка. През април тази година досъдебното производство е било окончателно прекратено от Софийската апелативна прокуратура, като в постановлението е записано, че липсва състав на извършено престъпление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com