Прокуратурата: Свидетелските показания за причините за смъртта на таксиметровия шофьор се разминават

2588
Прокуратурата: Свидетелските показания за причините за смъртта на таксиметровия шофьор се разминават
Снимка: Screenshot

17 свидетели са разпитани във връзка с инцидента от събота вечерта (8 октомври), при който след сбиване почина таксиметров шофьор. Търсят се и записи от камери в района, съобщиха от Софийската градска прокуратура (СГС). Показанията им обаче не са еднопосочни по отношение на размяната на удари и по отношение на това кой от двамата - починалият или обвиняемият, първи нанася удар на другия, допълват от прокуратурата. 

От държавното обвинение представят следните факти за това какво се е случило на 8 октомври вечерта. Около 18:30 часа лек таксиметров автомобил, управляван от починалия Х. Й., се движи в посока обратна на посоката за движение по ул. „Рибен буквар“ в столичния ж. к. „Разсадника-Коньовица“. По ул. „Хъшове“, перпендикулярна на ул. „Рибен буквар“, се движи автомобил, управляван от приятелката на обвиняемия Й. И., в който на пасажерското място пътува обвиняемият Й. И.

Прокуратурата ще подпомогне таксиметровия бранш с експертно становище по предлаганите законови промени

Главният прокурор Иван Гешев обеща на представители на таксиметрови организации прокуратурата да ги подпомогне с експертно становище по...

Двата автомобила се засичат и спират. Починалият и обвиняемият слизат от автомобилите и между тях възниква спор по повод правилата за движението по пътищата. Спречкването прераства във физическа агресия, като показанията на свидетелите не са еднопосочни по отношение на размяната на удари и по отношение на това кой от двамата първи нанася удар на другия.

Физическата саморазправа е преустановена, като има показания, че това е станало, тъй като приятелката на обвиняемия е извикала полиция. Обвиняемият и починалият шофьор на такси се върнали по колите си, но след малко сбиването е било възобновено. Част от свидетелите заявяват, че са видели как водачът на таксито набира някого по телефона и след малко пристигат трима мъже, които заедно с таксиметровия шофьор започват да бият обвиняемия.

Други свидетели, напротив, твърдят, че обвиняемият е нанесъл побой на таксиметровия шофьор. Биещите се били разтървани от граждани и след намесата на полиция. След преустановяване на боя 34-годишният Х. Й. паднал на земята. Пристигналият на място медицински екип констатирал смъртта му.

Към момента се установява, че не отговарят на истината медийните твърдения, че е имало голям брой хора – 10 или 7 човека, заедно с обвиняемия Й. И., които са участвали в сбиването, казват от прокуратурата.

Днес е направено предложение от наблюдаващия прокурор делото да бъде взето на специален надзор от Апелативна прокуратура – София и от Върховна касационна прокуратура. 

Таксиметров синдикат иска паник бутони и видеорегистратори в такситата

Таксиметровите шофьори искат законодателни промени, които да им гарантират безопасни условия на труд. Те настояват за паник бутони и ви...

Обвинението, повдигнато на Й.И. на 9 октомври, му е предявено и в присъствието на защитници той е дал обяснения, съобщават от Прокуратурата.

Извършено е освидетелстване на обвиняемия, при което са документирани нараняванията по тялото му. СГП е дала указания да бъде назначена съдебномедицинска експертиза. От обвиняемия са снети и образци за сравнително изследване с негово съгласие.

Предстои да бъде взето решение относно мярката за неотклонение на обвиняемия.

Все още не е готова съдебномедицинската експертиза на починалия, която следва да даде предварително заключение относно причината за смъртта му. 

Случаят доведе и до протести на близки и колеги на загиналия. Днес таксиметровият бранш проведе среща с ръководството на прокуратурата по темата.

МВР работи по две версии за смъртта на таксиметровия шофьор

МВР обяви, че работи по две версии за смъртта на таксиметровия шофьор, който почина след побой в София. По случая е задържан млад мъж с...

ОЩЕ: Колега на убития таксиметров шофьор критикува БНТ заради версия, че починалият е започнал боя

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Румънец открадна алкохол за близо 4000 лева от Плевен

Скрити в издълбани самуни хляб: Задържаха контрабандни цигари

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com