Районният съд в Бургас остави в ареста тримата сирийци, обвинени за катастрофата в Бургас

3148
Районният съд в Бургас остави в ареста тримата сирийци, обвинени за катастрофата в Бургас
Снимка: БГНЕС

Районен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо тримата обвиняеми – Омар А., Ахмад М. и Абдулах А. Те бяха задържани за тежката катастрофа, при която в четвъртък загинаха двама служители на реда в Бургас.

По време на гледането на мярката стана ясно, че прокуратурата смята 39-годишният Абдулах Абдулахед за организатор на нелегалния трафик. Тримата сирийци бяха задържани за касапницата с автобус с мигранти, при който загинаха двамата полицаи в Бургас. Според обвинението Абдулах бил човекът, осигурил автобуса, в който бяха превозвани 47 нелегални мигранти. Той имал технически познания и обяснил на Омар как да управлява рейса. Двамата заедно проучили маршрутите, като 39-годишният сириец участвал в цялостната организация, предава 24 часа.

Омар, който прегази двама полицаи: Човек в Турция е организирал трафика на мигранти

Бургаският остави в ареста сирийския гражданин Омар Мохамад Али Аднан. В мотивите на съда е посочено, че има достатъчно събрани данни з...

Обвиняеми за нелегален трафик са още 20-годишният Ахмад Муфед и 15-годишният Омар Аднан, който е шофирал автобуса-убиец, премазал полицейската патрулка, в която на място загинаха полицаите Йордан Илиев на 31 г. и 42-годишният му колега Атанас Градев. Кървавият инцидент стана призори на 25 август, на оживеното бургаско кръстовище "Трапезица". 

47-те нелегални сирийци са били не по седалките в автобуса, а на пода - включително и 4-годишни деца. Те са били принуждавани от Ахмад да мълчат. Именно той е качил нелегалните мигранти в рейса в района на странджанското село Стоилово. Същият Ахмад окуражавал Омар бясно да шофира автобуса, нахъсвал го и по време на полицейското преследване, стана ясно още от пледоарите на представителите на държавното обвинение.

Най-вероятно тримата сирийци са участвали в много добре организирана схема за трафик, прилагана и назад във времето, заяви ръководителят на районната прокуратура Мария Маркова. 

Омар, Ахмад и Абдулах са обвинени в тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда от 1 до 6 г. затвор и глоба от 5000 до 20 000 лв. За разлика от Омар и Абдула, които са представлявdни от служебни защитници, сириецът Ахмад е упълномощил адвокатът от Старозагорската колегия Камен Новиков.

Освободиха мъжа, продал автобуса от катастрофата с полицаите в Бургас

Българинът, продал на каналджийте на мигранти автобуса, който помете двама полицаи в Бургас, е освободен. Причината е, че срещу него н...

Още в началото на съдебното заседание прокуратурата зададе няколко въпроса на Омар, свързани с неговата самоличност и животът му преди да бъде настанен в бежанския лагер в Харманли. Стана ясно, че той е роден в сирийския град Кобани, не е учил и не е работил нищо в родината си. Миналата година заедно с родителите си успява нелeгално да стигне до Турция. В момента родителите му живеели на квартира в град Адана. Омар заяви, че няма документи за самоличност. Пред съда днес Омар каза, че съжалява и че не е искал да нарани никого, но му трябвали пари, за да доведе родителите си в България.

Съучастникът му Ахмад пък каза, че се е хванал с трафика, защото нямал никакви пари и гладувал. 39-годишният Абдулах обясни, че е сериозен човек, баща на 4 деца. Избягал от Сирия заради войната. Имал работа в България и получавал добро отношение от българите. Не допускал, че ще се случи всичко това и изказа съболезнование за загиналите полицаи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com