Рашков отчете напредък в разкриването на снощния инцидент в София

1286
Рашков отчете напредък в разкриването на снощния инцидент в София
Снимка: БГНЕС

Рашков отчете напредък в разкриването на тежкия инцидент в София. Това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на блиц-контрола в ресорната комисия. 

Той отговори на въпрос свързан с катастрофата в София, като уточни, че ще даде съвсем малко информация, тъй като е бил  информиран от главния секретар по път за комисията. "Човекът, който отсъстваше вчера, вече е налице", каза вътрешният министър за заподозрения в извършването на престъплението. Рашков обясни, че има още една жена, която е установена по време на разследването, като той изрази надежда да е съпътстваща, а не съучастник.

Министърът коментира, че не може да се върви по пътя само на повишаване на наказанията, защото това не може да бъде истинско решение. "Трябва да се обърне по-сериозно внимание на профилактиката, на своевременното реагиране", добави той. 

Рашков направи коментар и в контекста на това, че задържания за инцидента в София, има множество присъди. Според него се оказва, че нито една не е оказала необходимото въздействие. "Да се вземе малко по-строга наказателна мярка. От миналата година наблюдавам един случай подобен, на който попаднахме на даването на оръжие за един ден на лице, което се оказа, че има 50 страници съдебно досие. Запомнил съм и името на този човек, защото това е впечатляващо и един ръководител на Районно управление, беше осигурил за един ден правото да си купи и да ползва оръжие. Ще ви кажа, че аз също имам оръжие и си чаках чинно един месец, месец и половина", заяви още Рашков. 

Той обяви, че този началник е махнат. "Не можем обаче да махнем този с 50-те страници съдебно досие. Ще ви кажа кое е куриозното. Това е, че този човек същия се ползва ефективно в качеството му на свидетел от Прокуратурата. Главно от Специализираната прокуратура. Още по-куриозното е, че от Спецпрокуратурата с постановление възлагат на органите на МВР да му осигурят охрана. Този човек ходи из цялата страна с охрана. Денонощна охрана", каза Рашков. Той отговори на въпрос дали това е Делян Пеевски. "Неизвестен е. Не е от този калибър. Друг е", добави той. Според него не се знае какви интереси стоят зад постановленията, издавани от тези прокурори. По думите му трябва механизъм за проверки. 

Той коментира и реформите в МВР, като увери, че хората не са оставени да живеят в условия с увеличен риск и намалена  сигурност. "Има по улиците повече полиция, отколкото преди", каза Рашков. Според Рашков МВР се променя много бавно.

В рамките на блиц-контрола председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Атанасов обърна внимание, че е забелязал повече полицейско присъствие по маршрутите, по които пътува.

„Нямаме толкова много полицаи, колкото някои други държави. Ние сме съвсем мъничко под това, с което разполага Чехия, Унгария и други. Имаме 35 полицаи на 10 000 души население. Те имат 38-40. Вие сам казвате, че ви прави впечатление, че има полицаи. Въпросът е на организация. Полицаят няма място в канцеларията да стои“, каза от своя страна Рашков.  

Рашков отговори и на питане за купуването и продаването на гласове на частичните местни избори в неделя. "Нашите служби в Нова Загора са присъствали в населеното място, действително с оглед това да препятстват, ако има данни, сигнали за купуване на гласове. Някакви кой знае какви впечатляващи инциденти няма", обясни министърът. Той заяви, че не изключва да се появи информация в близките няколко дни за купуване и продаване на гласове. "Не знам защо беше направено изявлението от лидера на ГЕРБ, че кой знае какво се е случило в Нова Загора. Доколкото знам, че там спечелиха изборите", каза още Рашков. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Била се самонаранила: Намушканата жена в дома й промени показанията си

Кокаин за 1,5 млн. хванаха в камион на "Калотина" (ВИДЕО)

Внесоха в съда обвинителния акт срещу шофьора, причинил смъртта на Ани и Явор на пешеходна пътека

Пияна жена, весела къща: Почерпена гражданка чупи витрини в село Топчии

Пиян дядо се обърна с трактора си в Разградско

BIRD: Мним данъчен, свързан с Калин Стоянов, рекетирал бизнеси

Намериха тяло на мъж в река Поройна в Шумен

"Заплашиха ме, че ще ме залеят с киселина": Говори градският прокурор на София

МВР публикува ВИДЕО за ареста на журналиста от BIRD Димитър Стоянов: Вади пистолет

Гледат мярката на Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com