Риболовното бракониерство-голям проблем за Пловдив

16996
Риболовното бракониерство-голям проблем за Пловдив
Снимка: Getty Images / Guliver

Риболовното бракониерство е голям проблем в област Пловдив, съобщи Агенция Фокус.

Преди 15 дни са заловени двама бракониери, които ловят с парашут, вид малка мрежа, която се мята в язовира и рибата се оплита в нея. ”Това, обаче не е голямо бракониерство”, каза Емин Гюне, началник отдел ”Рибарство и контрол” на ”Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури” (ИАРА).

Започна работата по два важни обекта в Пловдив

Направена бе една първа копка за два важни обекта в Пловдив, съобщи БГНЕС Министърът на транспорта и съобщенията Данаил Папазов направ...

Двамата хванати закононарушители са наказани с акт на стойност 1000 лева. Сумата на санкцията зависи от уловеното количество риба. Най-голяма глоба грози бракониерите, които извършват забранен стопански риболов във вътрешни водоеми на риба.

”Най-голям е броят на бракониерите, когато се развъжда рибата, защото тя на риболовен език отива по устието да се бие и се концентрира по устието и там по-лесно се хваща”, каза Емин Гюне.

Забраната за различните видове риба е различна. От 15-ти февруари започва забраната на ловене на щука, а от 15-ти март на бялата риба. От месец май до юни е забраната за шаран, каракуда и всички риби от този раздел. От месец декември досега отдел ”Рибарство и контрол” на ”Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури” –

Пловдив са хванали пет километра бракониерски мрежи. Целта е да се спре бракониерството в областта. По думите на Гюне любителите риболовци си вадят билет, отиват да си хванат риба и да си направят удоволствието и в крайна сметка се оказва, че няма риба. ”Бракониерите са по-оборудвани от нас, имат високопроходими автомобили, лодки”, допълни Гюне.

Над 100 000 подкрепиха риболова с ниско въздействие върху морето

Над 100 000 лодки в подкрепа на устойчивия риболов с ниско въздействие върху моретата, подписани от хора от цяла Европа, бяха доставени...

От отдел ”Рибарство и контрол” са създали план график за всеки месец, в който са описани кога ще се провеждат хайките за бракониери и ежедневно са някъде на дневни или нощни проверки по двама души в екип. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com