Руският дипломат, уличен в шпионаж, не бил напуснал страната?

2754
Руският дипломат, уличен в шпионаж, не бил напуснал страната?
Снимка: МВнР

Уличеният за шпионин руски дипломат в София е обявен за персона нон грата. Причината е, че дипломатът не е напуснал България, както беше съобщено в понеделник. Днес на дипломата е била връчена нота, че има 24 часа да напусне България, съобщава NOVA, позовавайки се на източници в МВнР.

Пред Actualno.com от Външно министерство отказаха коментар. Съветникът на министър Екатерина Захариева - Иван Димов, който беше посочен като лице за контакт по темата, потвори няколко пъти, че по случая "няма да обявяват повече информация за момента".

10 случая на изгонени руски дипломати за 2016-2019 г.

Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. дава на приемащата държава по всяко време и без основание да обявява дипло...

От септември, 2018 година, досега руски гражданин е събирал секретна информация в България с цел да я продаде на чужда държава. Това става ясно от официално съобщение на прокуратурата. Според съобщението, въпросният човек е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез подкуп. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.

За случая се разбра ден след местните избори на 28 октомври, когато от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година. Името на дипломата все още не е обявено официално, знае се, че е акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.

Прокуратурата подозира, че той е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез подкуп. Още за разкритията на прокуратурата можете да прочетете в тази статия.

Actualno.com припомня, че Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. дава на приемащата държава по всяко време и без основание да обявява дипломати за персони нон грата.

Прокуратурата: Руски дипломат е събирал тайна информация, включително с подкупи

От септември, 2018 година, досега руски гражданин е събирал секретна информация в България с цел да я продаде на чужда държава. Това ст...

Акредитиращата държава трябва да отзове такова лице или да прекрати неговите функции, иначе държавата домакин може да откаже да го признае за дипломат. Дипломатическите служители са защитени от наказателна, а също така гражданска и административна отговорност. Макар да са задължени да се подчиняват на законите на приемащата ги страна, извършването на нарушения не дава право за техния арест.

Статутът на персона нон грата е единственият механизъм, позволяващ на приемащата страна да се предпази от дейността на чуждестранните дипломати. Изгонването на дипломати е крайна мярка и обикновено се свързва с шпионаж – дейност несъвместима със статута на дипломата. Експулсирането на дипломат е символичен признак за недоволство.

Вижте 10 случая на изгонени руски дипломати през последните години в тази статия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com