СДВР щяло да разследва полицейско насилие, не го призна директно

2444
СДВР щяло да разследва полицейско насилие, не го призна директно
Снимка: Alexandar Karamfilov / LAP.bg

Няма полиция, която да остави вандали да унищожат имуществото в центъра на София. Ако не се бяхме намесили, щяха да пострадат много невинни жертви, включително и журналисти. Това заяви директорът на СДВР Любомир Николов по повод вчерашния протест на фенове срещу ръководството на БФС заради затворения национален стадион "Васил Левски", на който се игра мачът България-Унгария.

СДВР са се самосезирали за полицейско насилие и ще вземат всички мерки, и ако е нужно ще инициират и прокуратурата - специално темата беше повдигната заради случая с влезли и биещи с палки хора в едно от заведенията до стадиона полицаи - вижте долната активна връзка. Група протестиращи със запалени кофи за боклук атакували полицейските служители, не пропуснаха да кажат от полицията.

Още: Полицейски произвол в София: Полицаи бият и унижават протестиращи фенове (ВИДЕО)

Как се стигна до протеста? 

Задържаните са 33-ма души, като от тях има и непълнолетни лица. Дали можело да се избегне голямата ескалация на протеста – полицията го избегнала по нейно мнение, защото ако не били предприели действията си, щяло да има непредвидени действия и градът да пламне. Полицията била информирана и за подоготовка на т.нар. коктейли "Молотов".

Преди започването на заявения мирен протест, който бе заявен с уведомление от Столична община, били предприятия мероприятия преди протеста с цел локализиране на група от профили на крайни фенове. Така се предотвратило внасянето на боксове, метални палки и пиротехника, обясни от своя страна Стефан Иванов, зам.-директор на СДВР. След самото мероприятия протестиращите без никаква предпоставка за техните действия агресираха до такава степен, до която е безпрецедентна, е полицейската верися. Счупиха павета, с което застрашиха живота и здравето не само на полицията, но и на самите тях. Тежките предмети падали и по техните глави. След многократно предупреждение да се предотвратят техните действия, се предприели мерки за разпръскване на тълпата с цел опазване живота и здравето на хората.

Полицейската гледна точка - група фенове от различните агитки "с непоносимост помежду си" започнали да се оттеглят в посока "Васил Левски", запалили полицейски бус и част от лицата се насочили към Министерство на младежта и спорта, чупейки всичко, което им попадне – витрини на министерството и запалили кофи за смет. Има доста пострадали полицейски служители, но и протестиращи.  

Спешна помощ е прегледала 24 пострадали, хоспитализирани са 7 човека в три столични болници. От 17 линейки половината са отишли напразно. Имало в хора, на които са били счупени и двата крака, както и такива със счупени ръце. Имало е силно обгазен баща с дете. Това съобщи говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска в ефира на Нова телевизия.

Още: Протестът срещу БФС ескалира: Полицейски бус гори в центъра на София (ВИДЕО+СНИМКИ)*

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com