СГС отговори на Цацаров за Бъчварова: Работим

1713
СГС отговори на Цацаров за Бъчварова: Работим
Снимка: БГНЕС

Обвинителният акт в срещу Светла Пиралкова е внесен в съда от Софийска градска прокуратура на 28.07.2016 г. Той се отнася за деяния, извършени през 2009 година, уточниха от Софийски градски съд, цитиран от БГНЕС.

Досъдебното производство е образувано повече от две години след деянията и е продължило четири години, уточняват от СГС във връзка с отправеното от главния прокурор искане до ИВСС към ВСС за проверка относно срочността при изготвяне на мотиви към присъда на СГС по делото срещу Светла Бъчварова-Пиралкова.

Цацаров се оплаква, че съдът му пречи да опита да осъди депутат от БСП

Главният прокурор Сотир Цацаров отправи сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет с искане за извършване на проверка поради забав...

Според станището на съда, досъдебното производство е надвишило значително - 8 пъти, обичайните срокове за приключване на дело с фактическа и правна сложност в досъдебната фаза по чл. 234, ал. 3 НПК.

Обстоятелството, че според прокуратурата делото е с голяма фактическа и правна сложност е видно и от факта, че след непосредственото приобщаване в съдебно следствие на доказателствата от досъдебното производство, на 04.07.2017 г. прокуратурата е поискала назначаване на допълнителна счетоводно-агротехническа експертиза. Три месеца съдебното производство е било спряно и заради процедурата по снемане на имунитета на подсъдимата като народен представител - от април до юли 2017 г. Проведени са общо 10 съдебни заседания, като след снемането на имунитета разглеждането е приключило за по-малко от година. Събраните по делото материали обхващат 150 тома. Намирането на вещи лица по назначената счетоводно-агротехническа експертиза, които да приемат да изготвят заключението и да не се отведат, допълнително е увеличило продължителността на съдебното следствие.

Присъдата е обявена на 26.06.2018 година, като мотивите са в процес на изготвяне, съобщават от СГС. Продължителността на изготвянето на мотивите е съобразено със сложността на делото и необходимостта да бъдат обсъдени, както всички събрани доказателствени материали, така и съществените доводи на страните. Независимо, че в случая решаването на делото от съда е изисквало време, значително по-малко от това, което е било необходимо на прокуратурата да приключи предварителната фаза на наказателния процес, при преценката на разумността на срока на разглеждане следва несъмнено да бъде отчетено и естеството, и отговорността, която има съдът, за да осъществи правосъдието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com