След акциите на "Левски" 20-годишен Остап Бендер блесна с нови "оферти"

12615
След акциите на "Левски" 20-годишен Остап Бендер блесна с нови "оферти"
Снимка: Pixabay

Още преди да навърши 20 години Венцислав Манчовски, заради който си спомняме за известния герой Остап Бендер от книгите на Илф и Петров ("Великият комбинатор", "Златният телец" и "Дванадесетте стола"), блесна с нови "оферти".

Припомняме, че той се сдоби с публична слава май месец, когато изпрати предложение до ръководството на ПФК "Левски" фирмата му "Жи Пи Груп България" да получи акциите на футболния клуб, след като премиерът Бойко Борисов ги отказа - в разгара на скандала с Васил Божков.

Нашият читател Стойко Василев ни сигнализира, че работи в голяма българска печатница и преди ден получили запитване от НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ "НАРОДНО ЩАСТИЕ", за отпечатване на 1000 бр. книжки - Устав на сдружението.

Беше ни изпратен договор по ЗОП (!?), в който се искаше да преведем 30% от стойността на поръчката (около 580 лв.), като гаранция за изпълнение. "Договорът" беше изключително некадърно написан, размазан, на места нечетлив, което беше първият "червен флаг". Понеже имам представа от ЗОП, ми се стори много странно, че хем се позовават на този закон, хем не обявяват процедура, а искат директно да сключат договор, което е нонсенс. Реших да потърся що за сдружение е това. Попаднах на следната информация:

 

 

От там реших да видя каква е тази фирма "ЖИ-ПИ-ГРУП БЪЛГАРИЯ ЕООД" и намерих вашата статия - https://www.actualno.com/crime/naj-mladijat-bylgarski-ostap-bender-stana-publichen-vyzlojitel-news_1451973.html - и всичко ми стана ясно. Благодаря ви, че сте публикували този материал и ми спестихте време и нерви. 

В тази връзка ви сигнализирам за поредния опит за измама от въпросния "бизнесмен", описан по-горе", допълва Стойко Василев.

Той е копирал и "нелепия" отговор относно запитванията им, който гласи следното:

"Ние сме публична организация и опериране с публични държавни средства. Не е възможно ние за решаваме как да оперираме с тях. Всяка една сделка се сключва на база ЗОП с цел прозрачност. Ще предам въпроса ви към юридическия отдел за разглеждане но това са правилата за възлагане изпълнението на обществена доставка".

Затова от Аctualno.com решихме да проследим дейността на това сдружение. Справка в Търговския регистър сочи, че то е вписано в обществена полза на 9-ти юли тази година, със седалище в с. Горна Кремена, община Мездра (бел. ред. - родното село на Манчовски)

Венцислав Манчовски е председател на сдружението, в чийто управителен съвет има негови роднини. Сред учредителите са баба му, лели, чичовци, братовчеди на дядо му и доста други хора – общо 32-ма души, чиито подписи е интересно графологична експертиза да провери дали не си приличат твърде много.

Обявил е кампания в „Платформата.бг“ за набиране на средства за Национално сдружение "Народно щастие". Целевата сума е 7500 лева, а са събрани 10 лв.

 

 

В текста на призива за набиране на дарения пише следното (без редакторска намеса):

"Национално сдружение "Народно щастие" има една основна цел: запознаване, съхраняване и предаване на българския фолклор, бит, култура и идентичност. На 11.07.2020 година благодарение на дарението, което получихме от 10 000 лева от ЖИ-ПИ-ГРУП БЪЛГАРИЯ ЕООД, Вокална формация "Щастие" при Национално сдружение "Народно щастие" успя да участва в Международния фолклорен фестивал "Евро Фолк 2020 - Черно Море" в град Китен. За наша радост Журито на фестива присъди Лауреат 1-ва степен и наградата на журито златен медал за принос в развитието и просперитета на българския фолклор.

Национално сдружение "Народно щастие" има четири самодейни състава два детски танцови състави и един младежки състав. За да можем да продължим да работим имаме нужда от вашата помощ и подкрепа. Предстои ни участие в Световен шампионат по фолклорно изкуство, който ще се проведе от 20 до 30 август в курорта "Слънчев бряг". Много бихме се радвали, ако успеем да съберем сумата за участието на четирите самодейни състава в шампионата! Средставата ще са нужни за транспорт и настаняване на участниците“.

В сайта на въпросния ХVІІ-ти Черноморски събор „Евро фолк“ има подробна информация за събитието, провело се не както пише в текста по-горе – на 11.07.2020 година, а на 4-ти и 5-ти септември т.г.

"Тази година участие в Събора взеха близо 70 вокални групи, танцови състави, оркестри, ансамбли и индивидуални участници от всички етнографски области на България. На сцената в хотелски комплекс "Кремиковци" (гр. Китен) близо 1000 певци, танцьори и музиканти от всички възрасти дадоха израз на любовта си към фолклора и превърнаха фестивала в едно от най-колоритните музикални събития от Музикални празници "Евро фолк", пише организаторът на събитието Европейската асоциация за фолклорните фестивали с президент Калоян Николов.

В текста са изброени съвсем подробно първенците във фестивала и Вокална формация "Щастие" при Национално сдружение "Народно щастие" не е сред тях. Actualno.com отправи запитване и до г-н Николов, за да получим информация дали този състав изобщо е участвал във фестивала и очакваме отговор.

Вниманието ни обаче бе привлечено от снимката, с която се онагледява участието на въпросната фолклорна формация, тъй като е доста атрактивна.

При свалянето ѝ, в името на файла се изписва "bulgare". Същата снимка е водеща и в публикация в Дело.бг със заглавие: "Ансамбъл "Българе" представя българския фолклор и мода на грандиозно турне". Поради тази причина изпратихме линк за кампанията и въпросната статия до ръководството на Националния фолклорен ансамбъл "Българе", за да кажат дали снимката е тяхна.

Административният директор на ансамбъла Мартин Зарков бе категоричен, че тази снимка не е с изпълнители на "Българе".

Пуснахме самата снимка в търсачката на Гугъл, откъдето излязоха всевъзможни публикации с нея. Най-често обаче сайтове от години са онагледявали с нея ансамбъл "Българе" или пък когато са писали за българския фолклор. Явно снимката е доста стара и затова не става ясно кой танцов състав е на кадъра.

Продължихме с търсенето. Така установихме, че Венцислав Манчовски е обявил преди дни и нова кампания за набиране на средства, като даренията ще получи Национално сдружение "Народно читалище".

 

Тя е озаглавена "Национална кампания "Подай ръка на Коледа". Целевата сума е 5000 лева, а досега са събрани 62 лв.

Ето и нейният текст (без редакторска намеса):

"Коледа е един от най-светите христянски празници, повод е за семейна топлина и уют. Много хора нямат възможността да се докоснат до светлините на коледната елха, да усетят какво е чувството рано сутрин под елхата да видиш подарък с твоето име на него. Това са бездомните хора и самотно живеещите. Въпреки всичко, въпреки неволите на съдбата те са хора и те имат място под небето.

Национална кампания "Подай ръка за Коледа" е насочета точно към такива хора. Хора, който нямат никого, хора който ще бъдат зарадвани от пакет коледни подаръци на 24 декември.

Какво предвиждаме да направим със събраните средства:

Закупуването на хранителни продукти и лакомства на стойност 22 лева на пакет. В зависимост от събраната сума, на около 100 бездомни и самотно живеещи хора в София ще бъде представен подарък коледен пакет с хранителни продукти и лакомства.

Цялата кампания можете да проследите в нашата Фейсбук страница - Национално сдружение "Народно щастие".

Всеки един дарител, който не иска да остане анонимен може да се свърже с нас, за да му издаден договор за дарение, сертификат за дарителство и подаръци от нас в жест и благодарност за извършеното дарение".

С модата в крак (Ковид-пандемията – б.р.), както името на фирмата му "Жи Пи Груп – България" наподобява твърде много на известната "Джи Пи Груп", 20-годишният младеж е променил статуса си във Фейсбук като работещ в УМБАЛ Александровска болница и Министерство на здравеопазването.

Не е променен и статусът му заместник-председател Телекомуникационно и контактно обслужване в несъществуващата Камара на работодателите в Република България.

Още: Най-младият български Остап Бендер стана публичен възложител

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Скъса му дрехата: Мъж нападна моторист на пътя Пловдив - Асеновград

ВИДЕО: Полицията установи вандала на гроба на патриарх Неофит, вижте поругаването

По заповед на Стоянов: ГДБОП с акция срещу корупция и контрабанда по границата

Корупцията е завладяла държавата: Мнението на над 80% от българите

Инцидент с тротинетка: Тийнейджър пострада в Бургас

Отново отложиха делото срещу бившия шеф на Агенция „Митници“ Петя Банкова

Вандали поругаха гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ)

Самоуличава ли се Живко Коцев, че е бил част от престъпна група?: Говори Бойко Найденов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com