След шпионския скандал: Да се направи одит на Министерство на отбраната и да покажем, че правилно охраняваме информация

2567
След шпионския скандал: Да се направи одит на Министерство на отбраната и да покажем, че правилно охраняваме информация
Снимка: БГНЕС

„България е НАТО. Ние участваме там равноправно с всички държави и никой не може да каже, че България е по-малко надежден партньор, въпросът е ние да си направим извода от случая и след това трябва да се направи одит на Министерство на отбраната за опазване на сигурността във всички структури“. Това заяви председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов пред БНТ за шпионската афера.

След подобно нещо трябва да се види какви са щетите, да се направи одит, да се види как се опазва информацията на нашите партньори от НАТО и ЕС. В противен случай, ако ние не го направим това и не вземем поуки е възможно част от информацията, която получаваме, да не стига до нас, предупреди Божилов.

Алексей Петров мина от темата шпионаж в полза на Русия към Цветан Цветанов

За сериозно – сериозно е, но от гледна точка на анализаторите няма нищо изненадващо. "Шпионажът е втората най-стара професия, същ...

„Ние трябва да покажем, че сме надежден партньор, че охраняваме правилно информацията, че боравим правилно с информацията и не се допускат подобни неща“, категоричен бе той.

По думите му не само България е обект на подобни неща, просто при нас много се афишира. Според Божилов България и правителството вече са поставени в такава ситуация, че за да показват отношението към целия случай ще трябва да бъде изгонен руски представител.

Божилов настоя, че България ясно трябва да покаже, че нашият избор не подлежи на промяна. Той допълни, че България е оперативни интересна за много държави. След самия случай Божилов проследил много от европейските и американски вестници, като заглавието в тях било именно за шпионската афера. Темата ще стане елемент от взимането на решения и ще наклони везните в насока санкции и по-твърдо отношение към Русия. Това е тема с продължение и с много ракурси, посочи Божилов.

Той е шокиран от факта, че е възможно да се създаде такава мрежа и да функционира. Международния акцент е какво ще последва оттук нататък, каза още той.

Съдът остави в ареста петимата задържани за шпионаж в полза на Русия

Рано тази сутрин съдът остави за постоянно в ареста и петимата задържани за шпионаж в полза на Москва. Заседанието продължи до 5:00 час...

В студиото присъства дипломатът и бивш заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев, според когото България като наистина от източната част на Алианса и гранична държава с Русия ще придобива все по-голямо значение и за общата стратегия за НАТО, и за руските интереси в страната и в региона.

Все по-допирна и все по-гореща точка ще бъдат руските интереси в Черно море, очаква Керемедчиев.  България не разчита само на собствените си сили, но при всички положения такъв тип скандал и такъв тип разработка, която е повече от година е със сигурност с участието на партньорски държави, изтъкна той.

„Троянският кон на Балканите на Русия е Сърбия и оттам минават всички интереси“, каза още Керемедчиев. Той очаква сериозни изострени отношения в следващите години между САЩ и Русия. Керемедчиев очаква да има натиск върху Северен и Южен поток, като за САЩ това са двете врати за влизане на влияние на руските интереси в Европа. Натискът и конфронтацията с Русия само ще расте по време на мандата на президента на САЩ Джо Байдън, каза още Милен Керемедчиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com