Случаят "Полфрийман" се превръща и в дипломатически товар за България

7147
Случаят "Полфрийман" се превръща и в дипломатически товар за България

Случаят "Джок Полфрийман" вече се превръща в дипломатически проблем за България - заради отказа австралиецът да бъде освободен и да напусне страната, въпреки съдебното решение в негова полза, коментира в. "Сега". Припомняме, че Софийският градски съд реши, че забраната на Джок Полфрийман от 2007 година да напуска страната вече не е в сила, след като е пуснат предсрочно от затвора, но в същия ден административният съд в София отхвърли искането на австралиеца за незабавното му освобождаване от Центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци. МВР го държи там от 20 септември, след като беше освободен предсрочно от затвора.

След като самият Полфрийман заяви, че представители на австралийското посолство от Гърция не са били приети от Агенция "Миграция", австралийският външен министър Марис Пейн коментира случая пред една от най-големите световни медии - BBC. Пейн е сигурна, че бавенето не е заради юридически причини и намекна много силно, че става въпрос за беззаконие.

Приятели на Андрей Монов пуснаха непоказвани кадри от нощта на убийството му (ВИДЕО)

Приятeли нa убития в цeнтърa нa Coфия Aндрeй Мoнoв излязоха с коментар за новите кaдри oт нoщтa нa cмърттa му. В YоuTubе тe кaчихa cвo...

"Със сигурност мога да кажа, че съм дълбоко разочарована, че Полфрийман остава задържан в България. Наши представители полагат всички усилия на място да осигурят връщането му в Австралия. Искам да съм сигурна, че законът се прилага последователно и правилно и че случаят се третира според българските закони", каза Пейн. Тя съобщава също, че е писала на външния министър Екатерина Захариева и е потърсила нейното и на българското правителство съдействие за организиране на незабавното връщане на Полфрийман в Австралия.

Изявлението на Пейн ясно показва съмненията на австралийските власти в законосъобразността на действията на България. По време на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк миналата седмица Пейн поиска среща със Захариева по случая, но такава не се състоя. Според Захариева причината била, че нейната програма била "пълна от седмица, така че съвсем за кратко просто се ръкувахме". "Тя каза, че имат казус, аз помолих да се обърнат по консулски път, ако имат нещо да питат. Но така или иначе среща не е имало", заяви външният ни министър пред БНТ. Според австралийски медии обаче Пейн и Захариева са говорили. CBS писа, че Пейн е изразила тревога пред Захариева, че австралиецът все още е зад решетките, макар да е освободен предсрочно. "След решението на съда консулските служители ще продължат да работят с българското правителство по случая и по организацията на освобождаването му", казва Пейн пред австралийската агенция ААП.

Адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов обясни пред News Corp Australia, че този казус може да се превърне в прецедент - първият случай в 130 години правна история в България, в който определението на Софийския апелативен съд за освобождаване на осъден да бъде отменено. "Подобно нещо не се е случвало никога за 130 години - да го върнат в затвора, след като съдът вече се е произнесъл. Съгласно нашето законодателство това е окончателно решение", заяви Ангелов пред британският The Guardian.

В Австралия се съсредоточават и върху искането на ВМРО Българският хелзинкски комитет (БХК) да бъде ликвидиран като неправителствена организация. В защита на БХК вече се подписаха 100 български интелектуалци, като личат имената на секретарят по връзки с обществеността на експрезидента Росен Плевнелиев Румяна Коларова, Ивайло Дичев, Красен Станчев, Калин Янакиев, Евгений Дайнов, Яра Бубнова, Вени Марковски. Освен това медиите обръщат много сериозно внимание и на казуса с охранителните камери - припомняме, че записът от тези от здравното министерство "изчезна" с официално обяснение "токов удар", не става ясно какво се е случило със записа от камерите на "Уникредит Булбанк" и дали обвинението изобщо го е изискало. През последните дни австралийските медии постоянно напомнят, че 300 български съдии се обърнаха безпрецедентно към българските граждани миналата седмица с писмо, в което обясняват, че условното предсрочно освобождаване на австралиеца е станало повод за злостна политическа злоупотреба със страданието на близките на жертвите на престъпления, на чувството за несигурност на гражданите и на ограничените по закон възможности на съда да участва в активна обществена комуникация.

СГС: Полфрийман няма забрана да напуска България

Софийски градски съд остави без разглеждане молбата, подадена от защитника на Джок Полфрийман - Калин Ангелов, с която се иска да бъде ...

Фактическото положение

Адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов е посочил пред съда, че на австралиеца са му били наложени принудителни мерки за експулсиране от страната и забрана за влизане и пребиваване в ЕС за 5 години. След това ръководителят на дирекция "Миграция" Николай Николов е издал заповед за настаняването му в Бусманци, докато се изпълнят принудителните мерки. В случая обаче съдът приема, че действията по настаняване на Полфрийман се основават на закон – този за чужденците, и са извършени в изпълнение на издадените заповеди. Калин Ангелов заяви пред в. "Сега", че към момента клиентът му не смята да обжалва решението пред Върховния административен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com