Службите не могат да правят нищо или е тайна какво правят за имотни сделки на Пеевски

11951
Службите не могат да правят нищо или е тайна какво правят за имотни сделки на Пеевски
Снимка: БГНЕС

Как са реагирали отговорните държавни органи на сделки, извършени от санкционирани по закона "Магнитски" лица? Този въпрос на депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев към премиера Кирил Петков има доста интересен и показателен отговор, който се заключва в следното – ДАНС и НАП по закон не могат да попречат на такива сделки, а какво прави Финансово разузнаване е класифицирана информация.

Въпросът на Мирчев е във връзка с информацията, че депутатът от ДПС Делян Пеевски продава имоти в България (ПОДРОБНОСТИ ТУК) след като вече САЩ му бяха наложили санкции за корупция по закона "Магнитски", а България го включи в свой списък, според който държавни и общински дружества не следва да имат каквито и да е отношения с него. "На 27.01.2022 г. изразихте огромно учудване" от това, казва Мирчев по адрес на Кирил Петков и пита какво са направили ДАНС, Финансово разузнаване и НАП.

Пеевски и Божков ще ни осъдят за милиони – а стиска ли им?

В България отдавна живеем в следната реалност – ние ги хващаме, те ги пускат. И това се случва, защото правилата са написани така...

Петков отговаря подробно, като първо засяга ролята на финансовото разузнаване. И още там посочва, че всъщност в България няма закон, според който да е ясно как да се действа при санкции като тези по "Магнитски" – т.е. санкции на чужда държава. Точно това е основната причина, според която българският списък "Магнитски" беше обявен за незаконен на първа инстанция в съда. Премиерът посочва, че финансовото разузнаване следи за прането на пари и прави анализи, като всички данни се пращат на прокуратурата. Само че по закон какво праща финансовото разузнаване на държавното обвинение не може да се каже на всеки – защото има служебна, банкова, търговска и професионална тайна. Затова и няма отговор какво е открило финансовото разузнаване за сделки на Пеевски, ако е открило нещо. Но именно тази служба решава дали нещо е подозрително и трябва прокуратурата да се заеме или не.

Що се отнася до ДАНС, Кирил Петков казва, че агенцията "не разполага със законови компетенции за налагането на запор или възбрана, в резултат на които трайно да преустанови възможността за извършването на сделки или операции със средства, придобити по престъпeн начин, по сметки, разкрити в български кредитни институции и клонове на чуждестранни банки в Република България, или с други движими и недвижими имоти". ДАНС обаче е правила проверки на сделки и банкови преводи на санкционирани по „Магнитски” и информацията е предавана на прокуратурата. Тези материали обаче могат да се обявят публично само ако наблюдаващият прокурор позволи.

По отношение на това какво прави НАП – "НАП няма компетентност да установява сделки, извършвани от санкционираните лица, както и да предприема действия по този повод", посочва Петков.

Какво можеше да направи България, но не го направи, за да има ефект и на българска територия от "Магнитски": Българският списък Магнитски: Ще ни осъдят ли Пеевски и Божков или в съда маските им ще паднат?

"Разбирам, че много ви боли": Управляващи и ДПС спориха за Пеевски в списъка "Магнитски"

Вицепремиерът Асен Василев влезе в сериозен спор с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Причината - черният списък, в който бяха сложени вси...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com