Сотир Цацаров: Има 3 версии. Ще проверяваме и държавни служители

5557
Сотир Цацаров: Има 3 версии. Ще проверяваме и държавни служители
Снимка: БГНЕС

От утре по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров Националната следствена служба поема разследването на инцидента при Своге, при който загинаха 16 души, а 21 бяха ранени. Това се налага заради натовареността и капацитета през август на Областната дирекция и прокуратура в София, която е поела първоначалното разследване. 

На брифинга след извънредната среща при премиера стана ясно, че разследването върви в три основни направления:

Независими експерти ще разследват катастрофата при Своге

Чрез видеозаснемане от дронове и външна консултация Институтът за пътна безопасност ще търси причините за тежкия инцидент на пътя срай ...

1. Първото е свързано с водача:

Той е контактен и в момента се извършва съдебно - медицинска експертиза какви са обстоятелствата по време на инцидента. До края на деня разследващите ще преценят дали да му повдигнат обвинение, защото експертиза е установила, че в момента на инцидента той е шофирал с 53 км/ч, при разрешени 40км/ч.

Утре Националната следствена служба ще провери имало ли е отклоняващи вниманието на шофьора фактори по време на инцидента.

Григор Григоров - който е съсобственик в транспортната фирма "Мобилус 5" и е шофирал в момента на инцидента, притежава всички възможни разрешителни. Има шофьорска книжка от 1977 г. До момента има 2 предписания и 7 фиша за управление на МПС без колан и за неправилно паркиране. Няма нито едно наказание за управление на автомобил в нетрезво състояние. По време на инцидента също няма намерен алкохол или други упойващи вещества в кръвта.

2. Второто е свързано с фирмата -превозвач:

Закъснели ли са линейките за катастрофата край Своге?

Пред БНР говорителят на Спешната помощ Катя Сунгарска категорично отрече появилата се информация, че линейките са закъснели. По думите ...

"Мобилус - 5" ООД е търговско дружество на 2 конкретни физически лица, които и са управлявали автобусите. Притежава общо 6 рейса, с който извършва превози в Божурище. На 5 април ДАИ е извършила цялостна проверка на фирмата и тогава не са открити нарушения. Към момента на инцидента обаче нарушенията на фирмата са две:

- Няма подадена информация до АПИ за екскурзията до манастира "Седемте престола". По закон всяко организирано пътуване трябва да бъде обявявано в Агенцията, която на случаен принцип проверява превозвачите.

- Автобусът, с който са били превозвани пътниците, е трябвало да мине втория си технически преглед на 5 август, но това не се е случило. Рейсът е в експлоатация от август 2001 г. и по закон трябва да минава технически преглед 2 пъти годишно. Това не означава непременно, че е бил неизправен, уточни обаче Цацаров.

Третото е свързано със състоянието на пътя:

Според Цацаров, разследването разполага с данни за асфалтовата настилка, които предполагат, че предавателният протокол след издаването на обекта от фирма "Трейс" може би не е отговарял на действителността.

13-годишно момче е сред жертвите на катастрофата край Своге

Един от загиналите в катастрофата край Своге е 13-годишно момче. Това потвърди за Нова телевизия кметът на Световрачане, откъдето е де...

По документи рехабилитация на този участък е била направена през август 2011 г. чрез заем от Световната банка. Участъкът е въведен в експлоатация през декември 2016 г. след като всички експерти от АПИ са подписали издаващите протоколи без забележки, обясни регионалният министър Николай Нанков. 

През 2017 г. в участъка само за 10 месеца са станали 6 ПТП-та, при които има 1 загинал и 6-ма ранени. Областният директор на пътната агенция е изпратил 3 писма до АПИ и сигнал до транспортна комисия за необходимостта от обезопасяване на трасето. Поставено е ограничението от 40 км/ч в района.

Пет пъти са били правени протоколи за нарушена настилка и предписания за начало на рехабилитация, докато отсечката е в гаранция от страна на АПИ, заяви министър Нанков. Фирмата-изпълнител обаче все още не е предприела никакви действия, въпреки че предписанието за приключване на рехабилитацията е била 15 август 2018 г. Последното предписание от АПИ и компетентните органи е с дата 27-ми юли, то не е подписано от фирма "Трейс".

Затова според Цацаров - третата линия на разследване - за начина на изпълнение на ремонта и непоследвалата рехабилитация на конкретния участък, ще засегне проверка на държавни служители и самата фирма-изпълнител на договора, като всички проверявани могат да понесат наказание при установяване на вина.

Пред БНР инж. Николай Михайлов, председател на надзорния съвет на "Трейс груп холд", отрече, че строителството на пътя е основен виновник за катастрофата. Според него през последните години участъкът не е поддържан от "Трейс". Освен това ставало дума за обект втори клас, който не бил предвиден да носи максимално натоварване.

След катастрофата в Искърското дефиле - още четирима са с опасност за живота

В Пирогов са настанени шестима от пострадалите, съобщи проф. д-р Николай Габровски, началник на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛСМ &b...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com