Съдът не изгони Вълка от Зимните му сараи

18117
Съдът не изгони Вълка от Зимните му сараи
Снимка: Зелено движение

"Софийският административен съд е постановил, че Зимните Сараи на (Румен Гайтански) Вълка са ремонт на стара сграда и затова отменя акта на главния архитект на София Здравков за събарянето им. Решението трябва да бъде обжалвано на следващата инстанция, но поне за мен е доказателство, че съдебната реформа е много закъсняла". За това алармира депутатът от "Демократична България" и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев.

Още през август миналата година той освети строежа на територията на Държавно ловно стопанство Искър, след като пусна дрон над него.

Фандъкова каза, че ще има принудително бутане на незаконния строеж в стопанство "Искър", свързван с Вълка

Беше направено предписание за доброволно премахване и текат срокове. Не мога в момента да цитирам кога изтича срокът, главният архитект...

Този строеж е дело на фирмата "Био майнинг", която е и най-големият бенефициент на ББР. Панев припомня, че компанията е продала кърджалийска фирма за 150 млн. лева, а купувачът е платил с кредит от банката.

Делото е №7050/2021 г., а решението на съда е №7586/15.12.2021 г. С него Софийският административен съд осъжда Столична община да заплати разноските по делото. 

"Цялостният извод, който съдът прави, въз основа на събраните по делото доказателства, е че изградената процесна сграда не е нова - напротив тя е съществувала и към датата на съставяне на Акта за държавна собственост. Категорични в тази насока са обясненията на вещото лице, което посочва, че в имота тази документирана сграда не може да е разположена на друго място, извън това на процесния строеж. Фактът на съществуване на сградата, както и приетите, като доказателства и неоспорени от страните конструктивни становища, допълнени с обясненията на вещото лице, дават основание да се приеме, че извършените дейности съставляват авариен ремонт на стара сграда, за извършването на който не е необходимо издаването на разрешение за строеж и одобрени инвестиционни проекти", пише в решението на съда.

"Строежът, обявен от местната власт за незаконен, беше замразен в края на миналата година. Сега съществува реална опасност да бъде възобновен", алармира Владислав Панев.

ДНСК провери строеж, вероятно на Румен Гайтански, но още не разполага с документите му

Не са констатирани строително-монтажни дейности, както и присъствие на участници в строителството. Не са представени строителни книжа ...

Според него не е случайно, че решението се обявява точно преди празниците, защото така ще предизвика най-малко шум.

"Борбата за това всички граждани да са равни пред закона продължава. Това е единствения начин за просперитет на родината ни. Другото е бедност и олигархия", посочва още депутатът.

Бившият съдия Методи Лалов също взе отношение по случая. Той написа във Фейсбук, че решението по казуса е взето от Ева Пелова, жената на председателя на Софийския градски съд Алексей Трифонов. Той беше опазен от ВСС на поста си, макар да не провери дали е български гражданин. Лалов не се съгласи с реплики по адрес на публикацията си, че съдия Пелова е отличен професионалист и не може да обвързва положението с мъжа ѝ с нейното професионално поведение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Делото "Дебора" отново не тръгна

Жена загина при катастрофа с ТИР край Враца

Със сак с марихуана: Задържаха трима души след наркосделка в София (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com