Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът не изгони Вълка от Зимните му сараи

23 декември 2021, 18:15 часа • 18128 прочитания

"Софийският административен съд е постановил, че Зимните Сараи на (Румен Гайтански) Вълка са ремонт на стара сграда и затова отменя акта на главния архитект на София Здравков за събарянето им. Решението трябва да бъде обжалвано на следващата инстанция, но поне за мен е доказателство, че съдебната реформа е много закъсняла". За това алармира депутатът от "Демократична България" и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев.

Още през август миналата година той освети строежа на територията на Държавно ловно стопанство Искър, след като пусна дрон над него.

Този строеж е дело на фирмата "Био майнинг", която е и най-големият бенефициент на ББР. Панев припомня, че компанията е продала кърджалийска фирма за 150 млн. лева, а купувачът е платил с кредит от банката.

Делото е №7050/2021 г., а решението на съда е №7586/15.12.2021 г. С него Софийският административен съд осъжда Столична община да заплати разноските по делото. 

"Цялостният извод, който съдът прави, въз основа на събраните по делото доказателства, е че изградената процесна сграда не е нова - напротив тя е съществувала и към датата на съставяне на Акта за държавна собственост. Категорични в тази насока са обясненията на вещото лице, което посочва, че в имота тази документирана сграда не може да е разположена на друго място, извън това на процесния строеж. Фактът на съществуване на сградата, както и приетите, като доказателства и неоспорени от страните конструктивни становища, допълнени с обясненията на вещото лице, дават основание да се приеме, че извършените дейности съставляват авариен ремонт на стара сграда, за извършването на който не е необходимо издаването на разрешение за строеж и одобрени инвестиционни проекти", пише в решението на съда.

"Строежът, обявен от местната власт за незаконен, беше замразен в края на миналата година. Сега съществува реална опасност да бъде възобновен", алармира Владислав Панев.

Според него не е случайно, че решението се обявява точно преди празниците, защото така ще предизвика най-малко шум.

"Борбата за това всички граждани да са равни пред закона продължава. Това е единствения начин за просперитет на родината ни. Другото е бедност и олигархия", посочва още депутатът.

Бившият съдия Методи Лалов също взе отношение по случая. Той написа във Фейсбук, че решението по казуса е взето от Ева Пелова, жената на председателя на Софийския градски съд Алексей Трифонов. Той беше опазен от ВСС на поста си, макар да не провери дали е български гражданин. Лалов не се съгласи с реплики по адрес на публикацията си, че съдия Пелова е отличен професионалист и не може да обвързва положението с мъжа ѝ с нейното професионално поведение.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес