X
 
 

Съдът продължава с делото "Суджукгейт"

763 0
Съдът продължава с делото "Суджукгейт"
Снимка: iStock/Guliver
Специализираният съд ще заседава днес, 17 януари, по делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, който е главно действащо лице в скандала "Суджукгейт", предаде БГНЕС.

Мартинов е обвинен за изнудване на добрички бизнесмен, с цел да набави за себе си облага от 4 тона суров суджук, 30 кг филе "Елена“ и 30 кг телешка пастърма под претекст, че го прави за премиера Бойко Борисов. Процесът тръгна в края на месец февруари 2019 година.

Тръгна делото по скандала "Суджукгейт", не е ясно къде са судужукът и пастърмата

Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов застана пред Темида. Той е подсъдим за изнудване на бизнесмен от Добрич. Според прокуратурата, ...

През 2012-2013 г. Мартинов бил общински съветник на политическа партия ГЕРБ за Добрич и се ползвал с голямо влияние в града. Според прокуратурата, през януари 2012 г. той се срещнал с местния бизнесмен Антон Проданов, който развивал частна търговска дейност, т.ч. в сферата на производството и търговията с месо и месни продукти. Двамата се познавали добре и Мартинов директно поискал да му приготви и достави един тон суров суджук от различни видове месо, в т.ч. еленско. Изрично заявил и намерението си да не го заплаща, изтъквайки общественото си положение и влияние, но и отправяйки му заплахи. Обяснил, че количеството е голямо, защото ще го носи на министър-председателя Борисов и на други "високи хора" от ГЕРБ. Заявил, че ако поръчката за суровия суджук не се изпълни, ще съсипе Проданов, защото вече бил вкаран в списъка на лицата с фирми, които трябва да дават. Мартинов уверил, че нямало нищо по-лесно от това да изпрати данъчните да му разбият бизнеса, и че когато реши, може да го вкара и в ареста, припомнят от прокуратурата.

Проданов знаел, че Мартинов са ползва с голямо влияние в града и не подложил на съмнение възможностите му да изпълни заканите си, още повече, че били отправени в присъствието на други две лица. По това време срещу бизнесмена се водели две досъдебни производства, едното от които за данъчни престъпления. Затова решил да купи с лични средства необходимите продукти за приготвянето на суджука в поисканото от Мартинов съотношение - 60% телешки шол, 20% свински бут, 10% еленско месо, 9% адитиви и 1% подправки. Готовият суджук Проданов доставил лично в офиса на Мартинов в центъра на Добрич с личния микробус на свой познат.

Двадесет дни след този случай, в началото февруари 2012 г., искането за тон суров суджук – безплатен и приготвен по същия начин, се повторило.

Опитът на Проданов да се противопостави бил париран с думите: "Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджукът да е пак хубав като предишния". Отправил и поредната заплаха: "Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Айде, давай, мятам те, няма да те чакам много, че си на ръба". Проданов отново бил принуден да склони да достави на Мартинов още един тон суджук, суровините за чието производство осигурил пак с лични средства.

Спецсъдът официално се заема със "Суджукгейт"

Специализираната прокуратура официално внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Марти...

Същото искане Мартинов направил още два пъти. През март 2012 г. към "поръчката" на тон суров суджук били добавени 30 кг филе "Елена" и 30 кг телешка пастърма. За да мотивира Проданов, Мартинов отново напомнил: "Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник". В резултат на упражнената принуда бизнесменът отново финансирал купуването, производството и доставката на поисканото количество. През януари на 2013 г., след поредната "поръчка" на тон суджук "за премиера Борисов", Проданов се възпротивил рязко. Но пак бил принуден да приеме: "Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил".

Според заключението на назначената оценителна експертиза на Проданов са нанесени "значителни имуществени вреди" на обща стойност 36 168,20 лв. (за суровините, производството и доставката на 4 тона суров суджук и по 30 кг филе "Елена" и телешка пастърма).

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално