Съдът увеличи присъди за убийство на студент по хомофобски подбуди

1342
Съдът увеличи присъди за убийство на студент по хомофобски подбуди
Снимка: iStock/Guliver

Софийският апелативен съд (САС) увеличи наказанията на Александър Георгиев и Радослав Кирчев за убийството на студента Михаил Стоянов в "Борисовата градина".

Съдът прие, че те неоснователно са били занижени заради младата им възраст и продължителността на делото и осъди Георгиев на 15 години затвор, а Кирчев на 6 години, съобщава изданието "Правен свят".

Петър Низамов - Перата обжалва мярката си, асеновградчани го подкрепят

Окръжен съд Пловдив решава тази вечер дали да уважи жалбата на Петър Низамов - Перата, задържан, след като удари оператор на bTV по вре...

Преди две години Софийският градски съд (СГС) осъди Георгиев на 13 години затвор, а Кирчев, който е бил непълнолетен при извършване на убийството, получи наказание от 4 години и 10 месеца затвор.

Припомняме, че 26-годишният Михаил Стоянов беше пребит до смърт през есента на 2008 г., а пет години делото не можеше да стигне до съд заради мудно разследване.

След това стана ясно, че младежът е бил пребит от група момчета, които имали традиция да обикалят парка, за да "наритат" хомосексуални. По делото така и не стана ясно как са разбирали кои от жертвите им са хомосексуални. Според двете инстанции Кирчев и Георгиев са били основните участници в групата, която видяла Стоянов, застигнала го, след това Георгиев го ударил с юмрук в лицето. При опита на младия мъж да избяга, Кирчев го хванал за врата и го съборил на земята, при което счупил подезичната му кост и след това всички започнали да удрят жертвата.

Както първата инстанция, така и САС не приема, че убийството е извършено по хулигански подбуди, а по хомофобски.

Съдът обяви за нищожно разрешителното за надстрояването на хотел „Маринела“

Във връзка с производство, образувано по протест на Софийска градска прокуратура (СГП), Административният съд на София-град (АССГ) об...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com