Съмнителна гигантска офшорна схема от Русия със следи и към България

4290
Съмнителна гигантска офшорна схема от Русия със следи и към България
Снимка: Pixabay

Нов международен финансов скандал от калибъра на "Досиетата Панама" (Panama Papers и Paradise Papers) почва да набира сила. Скандалът става известен под името Перачницата "Тройка", тъй като визира повече от съмнителни транзакции на руската инвестиционна банка "Тройка Диалог", основана от руския предприемач с арменски произход Рубен Варадян.

Скандалът лъсна след публикации от страна на Международният проект за разследване на организираната престъпност и корупцията (The Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP), партньор на който е и българският сайт за разследваща журналистика "Биволъ". Според оценката на OCCRP Перачницата "Тройка" вероятно е успяла да изпере 8,8 млрд. долара. А OCCRP има конкретни данни за над 1,3 млн. банкови транзакции от 233 000 компании, на стойност над 300 млрд. евро, като всичко тръгва от банка "Тройка Диалог" и фалиралата литовска банка Ukio Bankas, през която минават транзакции на десетки офшорни компании. На излизане от системата парите са преминавали през сметки в кореспондентски банки на Запад, обикновено австрийски и германски.

Вредата от укриването на данъци от големите корпорации - и екологична

Освен като място да се укриват пари и да се лъжат данъчни системи, местата, известни като "данъчен рай", допринасят за промяната на кли...

Журналистите твърдят, че транзакциите са били предимно фалшиви, били са подкрепяни с документи, описващи търговия с несъществуващи стоки и дават конкретен пример – с виолончелиста Сергей Ролдугин, един от най-старите приятели на руския президент Владимир Путин. Две компании, свързани с Ролдугин, са подписали 16 договора с две компании от "Перачницата" за период от два месеца. Всичките 16 договора са анулирани, от което компаниите на Ролдугин са спечелили милиони долари от таксите за анулиране.

Системата е позволила на руски олигарси и политици тайно да придобиват акции в държавни компании, да купуват недвижими имоти в Русия и в чужбина, да купуват луксозни яхти и т.н., смятат от OCCRP. Собствениците на офшорните компании, които са направили възможно всичко това, на хартия са бедни арменци, живеещи в селски райони. Варадян обаче казва, че всъщност ставало дума за услуга за управление на частни компании, а офшорките били "компании за технически услуги" на клиентите на "Тройка Диалог".

Български следи

В цялата афера обаче има и българско участие, твърди "Биволъ". Странни преводи има към българското посолство в Москва – за "резервни части" и "потребителски стоки". Преводите са 8 и са за общо малко под 410 000 евро, като са направени от Pharmel Trade и Interwest Alliance в периода февруари 2006 – ноември 2007 година. От МВнР вече са започнали проверка.

Русия си прави специална офшорна зона

През есента на тази година (септември-октомври) в Руската федерация ще започнат да функционират т. нар. специални административни район...

Появява се и името на бившия кмет на Царево Петко Арнаудов. През 2010 година е имало превод от 55 000 евро за Petko Arnaudov-municipalitet Tsarevo Acc, с основание за "художествено-пространствена регистрация" на експозиция в Историческия музей в Царево. Преводът е направен от Eviac Holding, регистрирана в Белиз и свързвана със скандала "Магнитски". Парите са платени на Община Царево, а не лично на Арнаудов, но по това време съпругата на Арнаудов – Ягода, е управител на музея.

Друго конкретно име, свързано със системата на "Тройка Диалог", е това на сегашния областен управител на Бургас Вълчо Чолаков, който беше местен лидер на СДС и по професия е адвокат. Той получава две плащания от Liton Securities – на стойност 54 000 и 141 655 евро, още през 2009 година. Чолаков казва, че плащанията са по адвокатска сметка и не коментира повече, защото става въпрос за адвокатска тайна.

Сред известните български имена, получили пари от свързана с "Тройка Диалог", е и бившият депутат от БСП Красимир Премянов. Става въпрос за 5000 евро, преведени от Doncaster Limited през 2010 година.

"Биволъ" дава и примери с руски граждани, посочени само с инициали, които имат имоти в България – предимно по Черноморието, плащали с траншове от офшорни фирми (Pharmel Trade, Okra Enterprises, Cedale Holding) с основания като "за потребителски стоки" и "за текстил", без обаче да има данни въпросните лица да се занимават с производство и търговия на такива стоки в България. Така всъщност вероятно се избягва отчет пред властите в Русия. Изрично се посочва и фирмата Meister Developers, която лъсна в скандал с доставка на изкуствено завишени цени на гориво за летище "Шереметиево". Същата тази фирма е превела близо 100 000 евро за загадъчни "маркетингови услуги" на СЛЕ Груп и дъщерната ѝ фирма ЛС Груп. "СЛЕ груп" на Лъчезар Богданов и Станимир Стоянов се прочу покрай скандала "Дюнигейт" и съвместния им бизнес с кумеца на Цветан Цветанов – Тодор Бояджиев. Но маркетинговите услуги са заплатени през 2009-2010 г. – две години преди скандала с дюните, който завърши със съдебно разрешение за строителство при Несебър. Общо Meister Developers е пратила към български сметки над 420 000 евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com