Тихомир Безлов: Клиентелните проекти в Плана за възстановяване трябва да се ограничат

1196
Тихомир Безлов: Клиентелните проекти в Плана за възстановяване трябва да се ограничат
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Трябва да има механизъм, който да позволи на бизнеса и гражданите сами да генерират проекти. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в коментара си по втората, междинна версия на Националния план за възстановяване и устойчивост, която отчита препоръки на бизнеса и критики към първоначалния вариант.

„В много отношения администрациите гледат на всичко извън тях като враждебно, което иска да им вземе паричките“, отбеляза Безлов.

Има безсмислени клиентелни проекти, които се виждат, има и смислени неща, посочи Тихомир Безлов и обвърза реализацията на Националния план за възстановяване с предстоящите избори и новото съотношение на силите.

Тихомир Безлов: Възможно е здравната система да се адаптирала от шока

"НСИ обяви новите данни за 49 седмица и за първи път имаме спад на починалите 4624 спрямо 4633 предходната седмица и 4300 преди две сед...

„Ще имаме друго съотношение. Надявам се да има по-голям контрол между самите политически сили. Последната година показа, че има една улица, която е готова да оказва натиск върху тази администрация и това се случва вече циклично в България, което е добре. Разбира се, имате си и всички тези икономически групировки, те си инвестират и в момента в предстоящите избори. Правят своите избори как да си инвестират парите, така че да са винаги печелещи, те ще продължат да си влияят. Въпросът е да е по-ограничено. Чудеса не се случват.“

„Проблемът на европейския опит е, че си зависи от самите държави какво ще направят с фондовете, които им се отпускат. Имаме старите примери – Ирландия и Гърция, и новите – балтийските страни и страни като нас. Има и един допълнителен филтър: съвсем безсмислените, клиентелни, компрометирани проекти - в крайна сметка не им се изплаща поисканото финансиране“, коментира Тихомир Безлов.

По думите му Европейската комисия има достатъчно механизми да не позволи просто да се изхарчат тези средства, които да отидат към клиентелите.

„Някакъв процент от средствата ще си отидат към клиентелите, за съжаление, каквото и да се случи на тези избори. Въпросът е да се намалят, ограничат максимално тези клиентелни проекти, които в момента ги забелязваме как се конструират.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

28-годишен отвлече непълнолетна в Кърджали

МВР работи по 4 сигнала, свързани с изборите

Кандидат за депутат спретна гонка с полицията, отказа проба за наркотици

Издирван чешки педофил е задържан в София

Изписаха простреляното в главата 2-годишното дете от Враца

Украинци катастрофираха в Бургас

Пострадали след челен удар между бус и тир край Ботевград

Гръцки съд оневини българин, заплашен от 224 години затвор

Служители на ГДБОП задържаха двама при спецакция в София

Двама мъже откраднаха части от фонтана във Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com