Туроператор на охридската екскурзия осъди прокуратурата

11780
Туроператор на охридската екскурзия осъди прокуратурата
Снимка: БГНЕС

Съдружничката и управител на димитровградската транспортна фирма "Клюнчев" ООД Боряна Георгиева осъди държавното обвинение за 7000 лева, съобщиха от Хасковския окръжен съд.

Тя бе туроператор на екскурзията до Охрид, при която през септември 2009-та година 15 души се удавиха в тамошното езеро след като гемията "Илинден" потъна. Повод за завеждането на иска е оправдателната присъда на Димитровградския районен съд, който оневини Георгиева по обвинението за незаконна туроператорска дейност, поясниха магистрати, съобщава в. "24 часа".

Българи ще се борят за кръста на Богоявление в Охридското езеро

Рекорден брой гости от чужбина, и най-много от България, се очакват утре (20 януари) да се включат в празненствата за Богоявление в ...

"Почувствах се угнетена и срината от трагедията и последвалите обвинения към мен. Това повлия на физическото и психическото ми състояние и на бизнеса", посочва в мотивите си тъжителката.

От исканата сума от 50 000 лева съдът уважи 7000 лева, а решението може да бъде обжалвано в Пловдивския апелативен съд.

Припомняме, че 5 септември 2013 г. се навършиха 4 години от потъването на корабчето "Илинден" на 5 септември 2009 г. в Охридското езеро.

По време на инцидента се удавиха 15 български туристи. Корабчето превозваше над 50 български туристи към манастира "Свети Наум" и потъна за минути на 200 метра от брега.

Оскверниха паметника за загиналите българи на кораба "Илинден"

Оскверниха паметника за загиналите български туристи при трагедията с кораба "Илинден" в Охридското езеро, съобщи македонската телеви...

В началото на месец април 2012 г. Апелативният съд в Битоля потвърди осъдителните присъди за Сотир Филевски и Бранко Баич по делото за потъналия в Охридското езеро кораб "Илинден".

На 5 юли 2011 г. Основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими. Капитанът на кораба Филевски и хърватският гражданин Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по една година затвор. Съдът сметна, че Сотир Филевски не се придържал към наредбите за корабоплаването и лекомислено сметнал, че няма опасност като качва на борда на кораба над 50-те български туристи. Заради неспазване на закона за корабоплаването беше осъден и Баич.

Две седмици след трагичния инцидент корабът "Илинден" бе изваден на повърхността. Екипите на хърватската фирма "Дубина" в продължение на два часа изпомпваха водата от него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com