Умишлените горски пожари са се увеличили 4 пъти за година

323
Умишлените горски пожари са се увеличили 4 пъти за година

4 пъти са се увеличили умишлените пожари в сравнение с миналата година. Това каза Димитър Баталов, директор на Дирекция „Опазване на горите” в Изпълнителна агенция по горите по време на пресконференция, свързана с контрола по изпълнението на промените в Закона за горите, предаде „Фокус“.

Статистиката за горските пожари сочи, че за тази година са възникнали 89 горски пожара. За миналата година за полугодието те са били 82, но за щастие опожарената площ е тази година е много по-малка, въпреки повечето пожари“, посочи той.

В Сливенска област обявиха пожароопасния сезон

Областният управител на област Сливен Татяна Петкова със своя заповед обяви пожароопасния сезон в област Сливен. Това е времето от 15.0...

"Поради небрежност тази година са възникнали 72% от пожарите", уточни Баталов.

Процентът на причинените пожари, поради небрежност е паднал с 10% от 83% миналата година до 72“% тази. „Но се увеличава процентът на умишлените пожари се увеличава 4 пъти. За миналата година те са били 2,5%, тази година са 10% “, отбеляза още той.

По думите му задържаната незаконна дървесина от началото на годината е 4 500 куб. м. Задържаните моторни превозни средства, превозващи незаконна дървесина са 80 броя, а конфискуваната дървесина е 4 500 куб. м. „Има задържани 225 броя каруци и 80 броя моторни триони“, допълни той. Баталов отбеляза също, че в сравнение с миналата година актовете са се увеличили с 350 броя и това се дължи на факт , че е била разпоредени масивна проверка по системата за видонаблюдение и GPS-и.

„Събираемостта за миналата година по влезли в сила наказателни постановления беше 9,4 %, а сега е 16,5%, което е значително увеличение. Но все пак е събираемостта остава ниска. Това е най-голяма болка на лесовъдите - че голяма част от нарушителите се чувстват ненаказани и в тази посока сме предприели мерки, като сме предложили промени в НК и Закона да административните нарушения и наказания“, посочи той.

50 дка гора изгоряха край Девин

Искра от далекопровод изпепели 50 декара гора между девинските села Селча и Михалково. Най-вероятно огънят е пламнал вследствие на ур...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com