Условна присъда за смърт, причинена от тролейбусни жици

13962
Условна присъда за смърт, причинена от тролейбусни жици
Снимка: БГНЕС

Две години условна присъда постанови Пловдивският окръжен съд за Стефан Цвятков, шофьор на багер, който закачи тролейбусни жици и ги събори, а те, от своя страна, се стовариха върху 42 годишната рехабилитаторка Галя Халачева и я убиха на място.

Трагедията се разигра в един спокоен следобед на 10 август 2012 година, когато жената просто е пресичала бул. "Васил Априлов" на връщане от работа.

Осъдиха Джъстин Бийбър

Съдът постанови Джъстин Бийбър да заплати глоба от 81 хил. долара и да премина терапевтичен курс за потискане на гнева. Глобата се яв...

Тролейбусните жици опасват Пловдив, но от доста време по тях не се движат тролейбуси заради прекратен договор с превозвача. Правилникът изисква те да са на пет метра височина над земята, но провисналата контактна мрежа към момента на инцидента е била на 4,5 м. Багерът е бил с изправена стрелка, над разрешените 4 метра.

В месеците след катастрофата контактната тролейбусна мрежа провисва още няколко пъти опасно ниско, понякога почти до земята. Условия за нови инциденти имаше. Съдът взе решение да накаже водача на багера за превоз на извънгабаритен и неразрешен товар в градски условия. Прокуратурата поиска 5 г. ефективен затвор за водача, но съдът постанови 2 г. условно. Собственикът на фирмата Петър Стоянов пък беше напълно оправдан. Присъдата дойде след повече от две години дела.

Загиналата жена има две деца, а съпругът и изпадна в тежка депресия след смъртта и още не може да се съвземе. Делото предизвика висок обществен интерес в Пловдив, но мнозина не са съгласни с присъдата и смятат, че има и други виновници за станало.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com