В Катуница откриха 1,5 тона нелегална ракия на цар Киро

20067
В Катуница откриха 1,5 тона нелегална ракия на цар Киро
Снимка: БГНЕС

Значително количество - 1,5 тона - нелегална ракия бяха открити в спиртоварна в Катуница. Спиртоварната е собственост на Кирил Рашков, известен сред ромите като цар Киро. Към момента Рашков е задържан по обвинение за контрабанда на живак, припомня БГНЕС.

От Агенция "Митници" уточняват, че в помещението са открили 24 бурета и бидона, пълни с общо 1,5 тона алкохол. Взети са проби, които доказват, че откритият нелегален алкохол е ракия с алкохолен градус 63% vol. Алкохолът е обезпечен и задържан в Митница Пловдив, а работата по случая продължава.

Алкохолният бизнес, който Кирил Рашков развиваше още в началото на 90-те години, е основа на благосъстоянието му. Имаше период, когато във всяка последна къща на близките до Пловдив полски села се произвеждаше фалшив алкохол точно от "цар Киро". След разкриването на поредната работилница и известен кратък период на затишие, производството се преместваше в следващото село. Белезите пък, по които можеше да се разпознае ментето, се отстраняваха, производството се подобряваше. Ако в първата къща алкохолът се произвеждаше в кален двор с маркучите, по-нататък обстановката малко или много заприлича на стандартно производство. Сред марките, които "цар Киро" произвеждаше, бяха бренди "Слънчев бряг", няколко вида водка. Водката се приготвяше от дестилиран спирт с глицерин. Етикетите се печатаха в Русе. Сред поредица акции на полицията в селата край Пловдив, в които се произвеждаше незаконният алкохол, дойде и разкритието на най-голямото количество, което се оказа скрито в склад на "Билкокооп" в Пловдив.

В ония години Кирил Рашков излежа присъда за това производство. По-късно започна законно да произвежда, а най-вероятно фирмата, за която става дума в съобщението на Агенция "Митници" е "Биоконс", регистрирана в Катуница. Нейн собственик преди години беше синът на Кирил Рашков - Иван, който почина преди години. Фирмата е публикувала счетоводния си баланс до 2009 година.

От днешното съобщение на Агенция "Митници" става ясно, че или фамилията не е спряла да произвежда незаконен алкохол и досега, или това количество е останало отпреди години неоткрито.

Цар Киро е преместен в затворническата болница в София

Кирил Рашков, известен като Цар Киро, е бил преместен от ареста в Пловдив в затворническата болница в София, защото се е почувствал з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com