Валентин Радев: Според ОЛАФ при служебното правителство са подменени критериите по поръчката

4221
Валентин Радев: Според ОЛАФ при служебното правителство са подменени критериите по поръчката
Снимка: БГНЕС

"ОЛАФ казва, че има някакви пороци по тази обществена поръчка, тъй като имаме сигнал, че са подменени критериите по поръчката по времето на служебното правителство, те казват кога". Това заяви пред БНР Валентин Радев, бивш министър на вътрешните работи, сега депутат от ГЕРБ, във връзка с препоръка на Европейската служба за борба с измамите да бъдат възстановени в европейския бюджет близо 6 милиона евро по разследване за предполагаема злоупотреба със служебно положение в МВР.

Според него МВР има полза от автомобилите, но въпросът е дали всичко е по правилата:

"Европейската комисия иска да знае дали всичко е законно и по правилата, по които те са ни отпуснали средствата от солидарните пари на ЕС".

Радев коментира, че материалите са предадени на прокуратурата.

Той не отрече, че ЕК е информирала ръководството на МВР през 2018 г. преди да подпише договора за закупените автомобили, че при сключването на въпросния договор може да последва финансова санкция:

"Вероятно е имало такова предупреждение, но и да е имало - те не ни казват какви пороци има. Предупреждават ни за нещо, ние сме погледнали поръчката, но, след като две институции в България са се произнесли - КЗК и съдът, съдът се е произнесъл и ни казва да сключим сделката на избрания изпълнител. ние изпълняваме това, което ни казва съдът".

Валентин Радев изказа категорично мнение, че не може да се спори с ОЛАФ:

"Това е една служба, в която трябва да имаме доверие. Те ни посочват нещо и ние не можем да се съмняваме, а и за първи път ни посочват къде са проблемите в тази обществена поръчка. Няма нужда сега да казваме дали сега това е политическа борба, или - не, а да проверим нарушен ли е законът и кой е отговорен за това. ... Да видим кой във веригата, въпреки че те посочват конкретно, има вина, ако се наложи да се връщат тези 6 милиона".

Депутатът от ГЕРБ подчерта, че, ако се докаже тази вина, отговорността ще трябва да поеме "този, който е назначил служебния министър на вътрешните работи" (Пламен Узунов, назначен от президента Румен Радев - б.р.).

"ОЛАФ за първи път започва да се занимава с конкретен случай", каза от своя страна пред БНР Ивайло Калфин, бивш министър на външните работи и бивш евродепутат, който стигна до финала на конкурса за избор на директор на Европейската служба за борба с измамите, която препоръчва да бъдат възстановени в европейския бюджет близо 6 милиона евро по разследване за предполагаема злоупотреба със служебно положение в МВР.

Депутат от БСП: Интересно е, че разследването на ОЛАФ идва преди началото на предизборната кампания

"ГЕРБ реагираха остро на новината за разследването на ОЛАФ. Реагираме отдавна за тази сделка. Има запитвания към служебния министър от ...

Той обясни, че ОЛАФ е служба, която прави вътрешни разследвания в ЕК и е натоварена и с разследване на еврофондовете:

"В годишните доклади на тази служба се вижда, че се дава статистика и до този момент ОЛАФ се въздържаше да дава информация по отделни проучвания".

В българския случай ОЛАФ е преценила, че е нарушен договорът, с който са отпуснати средствата за високопроходими автомобили, а са закупени друг клас - SUV, подчерта Калфин:

"Обикновено се съгласува с ЕК, ако се променя изискване в поръчката. Ако е имало основание да се промени класът на автомобилите, е трябвало да бъде потърсено съгласието на ЕК, да обясни причините и да почака да получи това съгласие".

Ивайло Калфин посочи, че и приключването на поръчката с окончателен подпис също има отношение към първоначалните изисквания.

Борисов за автомобилите на МВР: Крадецът вика "Дръжте крадеца!" (ВИДЕО)

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски категорично заяви на днешното правителствено заседание, че нито едно от трите правител...

"Ако се констатацията на ОЛАФ е действително нарушение на правилата, защото това не е сигурно, тогава не може да се раздели отговорността между министрите на вътрешните работи, ангажирани с поръчката. Тук и герб ще трябва да носи отговорност".

Още: МВР е нарушило всички изисквания на ЕС за джиповете, договорът е подписан след крайния срок

МВР с 341 нови служебни автомобила

Помогна ли държавата финансово на Гриша Ганчев да купи емблемата на ЦСКА?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com