Възкръсна ли измамата за милиарди на криптокралицата Ружа Игнатова насред Пловдив?

28944
Възкръсна ли измамата за милиарди на криптокралицата Ружа Игнатова насред Пловдив?
Снимка: OneCoin.eu

Инициативата за криптовалутата OneCoin на търсената от САЩ Ружа Игнатова се възроди в Пловдив. Вече има два отделни сигнали за това, като водещ на сайта за разследваща журналистика „Биволъ”.

„Биволъ” публикува видео във Фейсбук от събитие, за което казва, че се е провело в рамките на 3 дни в хотел „Империал” в Пловдив, който се държи от бившия кмет на града Иван Тотев. Информацията на сайта за разследваща журналистика е, че събитието е било тридневно и е промотирало OneCoin.

Николай Василев отрича връзки с кралицата на криптовалутата Ружа Игнатова и с Държавна сигурност

Нямам честта да познавам Ружа Игнатова, нищо общо нямам с нея. Г-н Тилев е бил наш инвеститор между 2010 и 2011 година, след което той ...

Проверка на Actualno.com показа, че организацията на въпросното събитие изглежда се движи от фирмата OneLife. В публична група с името на фирмата има публикация за събитието, озаглавена The Rise of One Ecosystem. Във Фейсбук има и видеа - като ТОВА! А какво още има за събитието, научете тук.

Коя е Ружа Игнатова?

Игнатова създава OneCoin през 2014 година, а само две години по-късно купува ресторант "Крим" в София, емблематичната къща на бившия кмет на столицата Димитър Моллов на пл. “Народно събрание”, както и сградата, в която е офисът на OneCoin у нас на пл. “Славейков”. Общата сума на имотните придобивки на Ружа, които стават нейни за по-малко от година, е малко над 16 млн. лв.

Звезда от "Титаник" ще снима филм за може би най-голямата българска финансова измама

Една от най-големите финансови измами в света – тази с криптовалутата OneCoin, ще се превърне в холивудски хит. А звездното име в...

Припомняме, че братът на Игнатова - Константин, беше задържан в Лос Анджелис заради OneCoin.

Според обвинителите в САЩ 33-годишният Константин, който понастоящем ръководи компанията, и 38-годишната му сестра Ружа са подвеждали инвеститорите в OneCoin, обещавайки им големи печалби при нисък риск, но де факто прилагайки стара като света измама - т.нар. Ponzi схема (пирамида). По този начин са препрани поне 1,2 млрд. долара, в поне 21 държави, показват официалните данни на американското разследване. За 2 години (от последното тримесечие на 2014-а до септември 2016 г.) компанията на Игнатови имала печалба от 2,23 милиарда евро (2,51 млрд. долара) от продажбата на 3,35 милиарда евро (3,77 млрд. долара), установило разследването. Според американската прокуратура OneCoin все още функционира и над 3 милиона инвеститори са вложили средства в криптовалутата. Американската прокуратура твърди още, че OneCoin няма реална стойност, не предлага на инвеститорите начин да проследят вложените пари и с нея на практика не може да се купи нищо. Схемата действала като маркетингова мрежа, в която членовете получавали комисиони за привличането на нови членове, купуващи пакети от криптовалутата.

Игнатова е с обвинения за присвояване, участие в организирана група за присвояване, измама с ценни книжа, пране на пари и съучастие в измама с ценни книжа. Минималната присъда, която би могла да получи в САЩ по тези обвинения, е 20 години затвор.

Името на Игнатова е свързвано с това на арестувания в България израелец Гал Барак, по-известен с прякора си Вълка от София. Той беше хванат след съвместна българо-германо-австрийска операция, стартирана по инициатива на германските и австрийските служби. Барак е действал по сходна схема - чрез лъжливи обещания за забогатяване посредством бинарни опции и през два колцентъра в София той е присвоил стотици милиони долари, като е правил това години наред. В схемата беше намесено името на "Инвестбанк", а от банката така и не коментираха пред Actualno.com дали Барак е бил техен клиент и има ли официално разследване дали са спазени процедурите срещу пране на пари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com