Заловиха 13 крими емблеми, планирали убийства на магистрати

5139
Заловиха 13 крими емблеми, планирали убийства на магистрати
Снимка: БГНЕС

13 лица, за които МВР твърди, че са едни от най-емблематичните престъпници в София, бяха привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група, планирала убийства на полицаи и магистрати, а 4 други се издирват. Това каза ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев на брифинг в Съдебната палата, предаде "Фокус".

По думите на Гешев, сред задържаните е синът на известния Йоско Костинбродския - Иван. Иван Йосифов на практика е имал ръководни функции в разбитата група.

Вътрешният министър: Преди десетина години имаше повече бягства

Стремим се, всеки ден ставаме по-добри. Това заяви вътрешният министър Валентин Радев, според когото "правим по-добри неща". Вътрешния...

"Става въпрос за досъдебно производство, наблюдавано от Специализираната прокуратура, по което работим активно с колегите от ГДБОП от 2-3 месеца. Това е организирана престъпна група, в която участват емблематични лица за криминалния контингент в София, занимаващи се основно с разпространение на наркотични вещества и агресивно разширяване на дилърската си мрежа на териториите, в които продават", обясни Гешев.

По думите на ръководителя на Специализираната прокуратура, втората линия на "работа" на тези хора била, че принуждават лица, включително и непълнолетни и малолетни, да продават наркотични вещества. "Тази група е съставила списък със служители на МВР и на Специализираната прокуратура, спрямо които са планирали, според доказателствата, с които разполагаме до момента, телесни повреди, включително и убийства, заради това, че тези служители са работили активно върху други досъдебни производства, обвиняеми и подсъдими по които са членове на тази организирана престъпна група, а и не само. Тоест затова, че са си вършили, както трябва работата“, обясни прокурор Гешев.

"Това за мен като ръководител не е новина – ние работим доста сериозно с МВР и ГДБОП и смятам, че сме постигнали много добри резултати. Явно това вече създава сериозен проблем за част от тези лица, след като се стига до този краен резултат. Ще продължим да работим активно в тази посока и няма да позволим никаква форма на натиск върху служители на МВР и магистрати, които изпълняват качествено задълженията си. Ще бъдем безкомпромисни при констатирането на такива случаи“, каза още той.

"Привлечени към наказателна отговорност са 13 лица, 4 други са обявени за общодържавно издирване - общо 17 лица. Спрямо 10 Специализираният наказателен съд в събота взе мярка "задържане под стража". Спрямо 1 лице не сме поискали, тъй като то е с мярка "задържане под стража" по друго досъдебно производство", разясни прокурор Гешев. По думите му част от мотивите на групата, за набелязване на определени служители на полицията и прокуратурата е отмъщение, защото те са работили активно срещу организираната престъпност. "Ще бъдем безкомпромисни към такива случаи", увери Гешев.

Двама мъже да задържани а разпространение и производство на наркотици

Двама мъже са задържани за разпространение и за производство на наркотици след операция на сектор „Наркотици“ в Главната ди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com