Зам.-правосъдният министър призна, че има проблем с броя на имотните измами

4624
Зам.-правосъдният министър призна, че има проблем с броя на имотните измами
Снимка: БГНЕС

Достигаме до притеснителни факти – с фалшиви нотариални актове и пълномощни се стига много често до имотни измами. Това призна зам.-правосъдният министър Вергиния Минчева-Русева. Тя разказа за случай, при който е продаден и препродаден няколко пъти имот с фалшиви документи и това е заверено при нотариус.

Специално внимание беше обърнато на заверени от кметове пълномощни. Точно заради тази възможност в промените на Закона за адвокатурата се иска само адвокати да заверяват такива пълномощни. Не може да оставим на интуитивната преценка на нотариуса как някой с вид на клошар е пълномощник – следва пред Търговския регистър да се правят пълномощните, съгласно чл. 32 на ГПК, счита заместник-председателят на Съюза на юристите Йосиф Герон.

Престъпността у нас срива цените на ваканционните имоти

"България би станала по-разпознаваема инвестиционна дестинация за ваканционни имоти, ако по-активно участва в специализирани изложения ...

Не би трябвало да се забранява на един човек да е пъномощник и на продавача, и на купувача, смятат експертите. По-спокойно вървят нещата, когато има консултант-адвокат, каза зам.-председателя на Камарата на нотариусите Камен Каменов пред БНТ. Трябва да е ясно кой подписва, три имена, лични данни, да се води архив и той да е при кмета, подчерта той. В тази насока Минчева-Русева посочи, че трябва да има електронна връзка между Агенция по вписванията, нотариусите и кметствата.

Според Каменов трябва да се прави удостоверение за тежести с дата, която съвпада с датата на нотариалния акт. Той посочи, че е имало законов текст да не може да се прави справка по партида от всеки, а трябва да има задължително адвокат, нотариус, юрист.

За съжаление българинът идва при адвокат чак като има призовка от съда, коментира и Йосиф Герон. Той каза, че е по-добре да има по-малък хонорар, но да се води сделката от юридически грамотно лице от самото начало на сделката. Герон счита, че сега проблемът е, че нотариусът има определени пълномощия и задължения – той няма функцията да отиде на място да провери дали договора за продажба между физическо лице и община е истински или красиво нарисуван. И Съюзът на юристите, и Висшият адвокатски съвет почваме нова кампания – както всеки човек си има личен лекар, да си има личен адвокат.

Когато се прави сделка за хиляди и милиони, се вярва повече на брокер, отколкото на адвокат, стана ясно от думите на Герон. Той даде и пример – младо семейство купува апартамент, брокерската фирма уверила, че имало дела за имота, ама „то било заличена исковата молба”. Молбата обаче е заличена, защото ще се води нов иск. Ако при този случай правоспособен адвокат беше погледнал, това нямаше да се случи, смята Герон. Който не се пази сам и Господ не го пази, добави той.

Над 40 000 рускоговорящи притежават имоти в България

Над 40 000 рускоезични физически лица притежават имоти в България. Това заяви Добромир Ганев, зам.-председател на Управителния съвет на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com