Зам.-председателят на СГС не намери грешка в работата си

18290
Зам.-председателят на СГС не намери грешка в работата си

Реших да говоря, защото започна обсъждането на Стратегията за съдебната реформа, а не защото ме заплашва дисциплинарно производство. Само един човек иска такова производство, заяви заместник-председателят на Софийския градски съд Богдана Желявска.

Подписката, подписана срещу нас (бел. ред. – ръководството на Софийския градски съд), беше от 24-25 души при 130 работещи съдии. На изслушването във Висшия съдебен съвет (ВСС) имаше 11 души, 9 от СГС. Това се превърна малко в махленска работа, омаловажи протеста срещу ръководството на СГС Желявска. Припомняме, че председател на СГС е Владимира Янева, която е близка приятелка на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и оглави съда по време на първото управление на ГЕРБ.

Правосъдният министър обеща проверка на всички синдици

Не са упражнявани достатъчно стриктно правомощията върху работата на синдиците. От тази гледна точка ще започнем широкомащабна провер...

От името на ръководството на СГС заявявам, че схеми няма – няма манипулиране на софтуера за случайно разпределение на дела, каза Желявска пред Нова телевизия. По темата със софтуера има два доклада на ВСС. И в двата доклада няма данни за манипулация, а се казва, че системата може да се манипулира. Заявявам, че е спекулация, че и дете може да манипулира системата – аз съм извършила разпределението на съдиите и за делото „КТБ”, и за делото „Белведере”, подчерта Желявска. Проблемът е технически, добави тя.

Желявска попита и защо протоколът от едно от двете скандални дела – „КТБ” и „Белведере” не е бил публикуван навреме на сайта на ВСС, а не тогава, когато е отчетено наистина и от софтуера.

Много мислех дали да не повдигна обвинение срещу адвокат Величков заради думите му, че в СГС определяме докладчици, защото искаме определено дело да бъде решено по определен начин. Това е клевета, нека адвокатската гилдия да се самосезира. Проверете с кого е близък, с кого е познат адвокат Величков, обясни Богдана Желявска.

Не съм крещяла на никой съдия, на никого не съм забранявала да си влиза в кабинета, отговори Желявска и на друго обвинение. Никой не може да потъпква името ми по такъв безобразен начин. Що се отнася до подписката – онзи ден дойдоха данни от проверката на ВСС относно СГС. Имаше предвидено изслушване с трите колежки, които ме бяха обвинили, в присъствието на Калин Калпакчиев, член на ВСС. Неговата съпруга Елисавета Петрова е една от съдиите, които поискаха оставката ми, както и тази на председателя на съда Владимира Янева, обясни Желявска.

ДПС против съдебната реформа, Цацаров също възрази по конкретни въпроси

Движението за права и свободи не подкрепя стратегията за съдебна реформа, предложена от правосъдния министър Христо Иванов и приета от...

Зам.-председателят на СГС отрече вътрешният наръчник за подобряване на работата в съда да е струвал 250 хил. лева. В тази сума влизали и други разходи.

За финал Желявска възкликна: „Ами айде да изчистим всички съдии, да направим революцията. Недейте така”. С какво ще допринесе промяната на модела на ВСС за справедливостта – дали ще е с една или две камари, дали ще работи на сесии или не, попита съдията. Трябва да има прозрачност в конкурсите за съдии, да не се минава за пет минути на блиц интервю, завърши Желявска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com