Започва акция срещу пияни и дрогирани шофьори

1557
Започва акция срещу пияни и дрогирани шофьори
Снимка: БГНЕС

От 11 декември е в ход акция за недопускане на управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотични вещества, съобщиха на брифинг от Главна дирекция "Национална полиция".

„Акцията се провежда традиционно преди декемврийските празници, тъй като това е времето, в което се организират тържества и има водачи, които решават да управляват автомобилите си в нетрезво състояние. Акцията ще продължи до 17 декември“, каза главен инспектор Дамян Владинов от отдел "Пътна полиция". 

Още: 15-годишен шофирал мощна кола: Сезират ДАЗД

Той посочи, че от началото на декември са установени 347 водачи, шофирали след употреба на алкохол, като 150 от тях са били с над 1,2 промила в издишания въздух. Установените случаи на управление на воторно рпевозно средство след употреба на наркотични вещества са 106, а два са случаите на управление след употреба и на алкохол, и на наркотици, каза още гл. инспектор Владинов. Той допълни, че при подобна акция, провела се в периода 14-20 юни за една седмица  са проверени 36 042 водачи. От тях 230 души са шофирали след употреба на алкохол. След употреба на наркотични вещества са заловени 102-ма шофьори. А 18 са случаите, при които е установено шофиране след употреба и на алкохол, и на наркотични вещества. 

Къде са открити най-много пияни шофьори?

Най-голям е броят на проверените водачи от Столичната дирекция на полицията, Областните дирекции на МВР – Бургас и Пловдив, като най -много установени нарушения след употреба на алкохол са регистрирани в София. 

Още: Има ръст на нарушителите, шофиращи в бус лентите в София

Инспектор Владинов обясни, че настоящата операция се извършва във всички държави-членки на ЕС. В България проверките ще се изпълняват на територията на цялата страна по предварително изготвени планове, в подходящ часови диапазон, така че да се гарантира ефективността на пътния контрол. Ще бъдат използвани всички налични технически средства за контрол. Ще бъдат проверявани и шофьорите на товарни автомобили и автобуси, по възможност преди започване на превоза. Гл. инспектор Владинов каза още, че резултатите от текущата акция, ще бъдат обобщени и готови в едноседмичен срок, пише БТА. 

Още: Само за денонощие: Хванаха два пъти надрусан шофьор да кара кола

„Обикновено местата за контрол, които избираме, са тези пред увеселителни заведения или пред големи учреждения. Конкретното място се избира от тези, които упражняват пътния контрол, така че той да бъде ефективен. Проверки ще бъдат извършвани през цялото денонощие. Наред с проверките за алкохол и наркотици, ще бъдат провеждани и обичайните такива – за валидност на документите, за предпазни колани, всичко, което включва една стандартна проверка, но задължително и за алкохол и наркотици“, каза Владинов.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com