Заради тийнеджърите, драскали по МОЧА, Рашков проверява всички заповеди за арест

5510
Заради тийнеджърите, драскали по МОЧА, Рашков проверява всички заповеди за арест
Снимка: БГНЕС

Заради задържаните тийнейджъри, които написаха "Спасете Украйна" на Паметника на съветската армия, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков отговори на въпроси в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

„Правим проверка по случая, който е смущаващ. Проверката ще приключи най-късно днес. След като в 15:00 часа се получава сигнала, в 17:30 са се прибрали в районното полицейско управление и са информирани родителите, комуникирали са свободно с родителите и не са им изземани телефоните, Прокуратурата е била уведомена на следващия ден. Едно дете е преспало в килия в районното. Това е повод за вземане на няколко мерки. Една от тях е предприемането на обучителни мероприятия в Академията на МВР, изпит и който не го вземе – ще има санкции. Не може да не се знае от разследващите как се прилага законът. Според Наказателния кодекс (НК), ако деянието не представлява голяма обществена опасност, прокурорът може да прекрати досъдебното производство и лицата да отговарят по Указа за борба с дребното хулиганство, без да се занимава Прокуратурата. Оказва се, че това не е направено. Защо полицаите не са постъпили като родители? Сега ще се търси отговорност от служителите. Това е нетърпимо. Ако едно дете не беше нощувало в ареста, а беше пуснато с другите, сега нямаше да има проблем“, подчерта Бойко Рашков.

"Save Ukraine" на Паметника на съветската армия: Омбудсманът съветва Рашков как МВР да не нарушава права на младежи

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръки до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, във връзка с извършена проверка по повод з...

 „Разпоредил съм да се направи проверка на всички заповеди за задържане от 24 часа по Закона за МВР“, обяви той и отново подчерта колко е важно да се извърши реформа в МВР.

„Много служби започнаха да работят малко по-динамично. По повечето дейности имаме добри показатели. Има обаче и такива с влошени показатели. Бихме могли още по-добре да работим. Констатираме, че някъде има обвързаности и зависимости, включително политически. Това е недопустимо. Това трудно се изкоренява. В някои от регионалните дирекции има много добри резултати. В столичната дирекция има проблеми. Докато в други участъци има 40% разкриваемост на престъпления, в столицата тя е около 35%. Установявам, че полицаите в София не познават закона. Сега Академията на МВР ще се занимава с тях 10 дни“, обясни вътрешният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com