Защитата на Цветан Василев: Основният свидетел обясни как спасил имущество, като го крал

6317
Защитата на Цветан Василев: Основният свидетел обясни как спасил имущество, като го крал
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Край на многомесечните обяснения на основния свидетел на прокуратурата по мегаделото КТБ Бисер Лазов - съдът прекрати разпита му и делото ще продължи на 11 март с разпити на Орлин Русев и Албена Андреева. Причина за неочаквания тласък в мудния ход на делото стана продължителното зацикляне между защитата и свидетеля на прокуратурата по въпроси за ангажиментите на дружеството Евробилд 2003, което бе основна тема в днешното заседание.

"Слушахме тирадата на основния свидетел на прокуратурата, който обясни, че крадейки имущество от определено дружество го е спасявал – "Евробилд 2003", коментира пред журналисти адвокатът на банкера Цветан Василев Константин Симеонов. "Тъй като било свободно от ипотеки, той се е разпоредил с него като е прехвърлил имуществото на негови близки с цел да го спаси, само че това имущество продължава да в собственост на негови близки хора, не е отишло в банката", поясни Симеонов.

Според него би трябвало имуществото, което се е оказало под контрол на Лазов, ако толкова е искал да попълва масата на несъстоятелността, да намери начин да го обезпечи в полза на банката. „Той не го е направил, той се е разпоредил – както със сградата на "София Прес" се е разпоредил по отношение на несъществуващ към 30 юни кредитор на това дружество“, добави адвокатът. 

И по време на днешното заседание защитата отправи искания за представяне на документи. Ето защо, по думите на адвокат Симеонов: "От самото начало, когато започна да дава показания този свидетел проявява изключителна памет – вярно, ползваше бележки, но цифрите бяха до стотинки, а в момента, в който започнахме ние да му задаваме въпроси, започна да страда от странна форма на амнезия – не можеше да си спомни, трябваше му време да се ориентира, както беше със случая с "Евробилд 2003". Ние търпеливо го чакаме той да си натъкми документацията, защото няма къде да се дене от голяма част от нещата, които му предстоят по това дружество. Той на нашите въпроси винаги беше зле с паметта. Сега решихме, че е по-добре да поискаме съответните документи, белким му се освежи паметта. Имаме копие, но не сме ги получили официално. Ето защо това искане е за документи, необходими за разпита както на този свидетел, така и на други".

Според Симеонов, прокуратурата отразява един процес донякъде, а не го следи в неговото логическо продължение. "Не може да отрежеш всичко, свързано с банката към датата на нейната несъстоятелност, т.е. 20 юни 2014", възрази той и посочи, че "такова имущество, каквото е имало "Евробилд 2003", демонстрира, че е имало имущество, което е могло да покрие всички средства, които са били отпускани като кредити". Той посочи, че "част от това имущество, включително сделките с БТК, опитите за приватизация на "Дунарит", съдбата на "Петрол" – всичко това намалява възможността на банката да възстанови средствата, които е отпускала във вид на кредити". По думите му, "към момента на затварянето на банката всичкото това имущество е било под неин контрол – дали тези имущества са били ипотекирани, заложени – това са различни форми на обезпечаване, но при всички случаи става дума за имущество, което е било в контрола на дружества, които са кредитополучатели на банката".

Според Симеонов, "имуществото, което общо е било под контрола на банката надхвърля 2 милиарда евро и би могло при едни нормални пазарни взаимоотношения да покрие всички задължения, възникнали към момента на нейния фалит". Той поясни, че идеята на въпросите, които защитата отправя към Лазов, въпреки че свидетелят на няколко пъти се опита да обясни, че те са извън предмета на доказване по делото, е тази - да покаже състоянието на КТБ. "Да, извън периода, който прокуратурата е очертала, но след 20 юни започва грабеж – пладнешки грабеж на имуществото, което е било придобито със средства от КТБ", заяви Симеонов и подчерта: "Ние искаме това нещо да излезе наяве и да се види кои са действащите лица".

Гешев до Европа и Сърбия: Над 5 години чакаме екстрадиция на Цветан Василев

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на прес...

Запитан какво е останало от този грабеж, адвокатът отговори: "Почти нищо". Той посочи, че "освен това, синдиците доста упорито изразходват средствата, които успяват да се съберат в масата на несъстоятелността, плащат се някакви безумни хонорари, завеждат се безумни дела…" и обобщи: "Всичкото това нещо е първичния грабеж на банката, защото преди това може да е имало някакви погрешни практики на банката, но е трябвало да бъдат установени и санкционирани по друг начин, а не чрез нейното фалиране и разграбване впоследствие".

По повод отправените от защитата въпроси във връзка с "Евробилд 2003", свързани с документите и задълженията на дружеството към 30 юни 2014 и трансформацията на имуществото му, Лазов изказа съмнения, че са мотивирани да аргументират някаква евентуална негова заинтересованост в качеството му на свидетел по делото. Според него, въпросите "следвали грешна логическа верига", като той и поясни: "От презумпцията, че аз или представлявани от мен дружества имат търговски отношения с "Евробилд 2003", засягащи неговото имущество, се прави извода, че аз се разпореждам с имущество, което хипотетично е на банката, което мотивира моя заинтересованост като свидетел".

На два пъти Лазов припомни поговорката: "Взирайки се в дървото пред теб не виждаш гората зад него" и настоя събитията и фактите да се разглеждат като процес, а не самостойно и изолирано.

"От дистанция Василев започна да провежда една интригантска политика, която доведе до разделянето на единни служители - едни от тях се припознаха като реални собственици и управители на дружества, за които доскоро формално разписваха, а аз и хора около мен не направихме това", разказа Лазов и увери, че той и приближените му следвали тази принципна позиция, на която били подчинени и сделките, сключени след 20 юни 2014 във връзка с "Евробилд 2003".

"Към това дружество ("Евробилд 2003") имаше поети определени ангажименти със съответен срок за изпълнението им", заяви Лазов. Той посочи, че "имуществата в дружеството били напълно достатъчни да покрият неговите задължения" и припомни, че когато отговарял на въпросите на прокуратурата, пояснил, че "Евробилд 2003" не е от дружествата, които се използвали за финансиране, а е било "имуществено дружество". Той посочи още, че "задълженията на "Евробилд 2003" към банката произхождали от кредити, които били отпускани от 2009 до 2014 г. с изключение на последния кредит, отпуснат на 15 април 2014 г., който не бил обезпечен. "Той бе за сума 10 милиона евро или 19 695 000 лева и срещу това задължение на дружеството към банката стоеше и вземането на дружеството към самата банка", уточни Лазов.

Делото в САЩ срещу Пеевски още не го застрашава от същински съд

Делото срещу депутата от ДПС Делян Пеевски по американския закон RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act), който касае...

"Дружеството беше предоставило през декември 2012 г. заем на банката под формата на подчинен срочен дълг, като заемът беше в размер на 30 милиона евро или 58 милиона лева“, каза още той и увери: "Вземането на дружеството от банката превишаваше трикратно необезпеченото задължение, което дружеството имаше към самата банка".

Свидетелят изтъкна, че дружеството е имало и свободно имущество – "недвижими имоти, които не бяха ипотекирани в ничия полза" и визира сградата на централата на КТБ, намираща се на ул. "Граф Игнатиев".

Относно необезпеченото имущество като сградата на банката, Лазов е категоричен: "КТБ нямаше и не можеше да има юридическите права върху това имущество, както и основания да претендира обратното му връщане - то просто не беше имущество на банката". Лазов е убеден: "Митологемата, че сградата на "Гарибалди" е имущество на банката не е вярна" и поясни: "В последния период на развитието на функционирането на бизнес модела на Василев – "симбиозата Банка – Фирма", 2012 – 2014 година, независимо, че крайното финансиране винаги беше от банката, Василев отделяше реалните имущества в отдалечени от банката дружества, не обезпечаваше в достатъчна степен банката и оттам банката нямаше последваща възможност да претендира права върху тези имущества“. По думите му, дружеството Евробилд 2003 е било такова дружество и държало основно недвижими имоти, както и сградата на самата банка.

"Юридически погледнато, свободното от ипотеки имущество на "Евробилд 2003" беше на мое разположение, доколкото представлявах едноличния собственик на капитала", призна Лазов и веднага добави: "Да, юридически аз имах възможността да се възползвам от празнотите и недостатъците в приложимите закони, които съпътстваха функционирането на симбиозата Фирма – Банка, както имах възможност да се разпоредя в собствена изгода с имуществото, както постъпиха мои колеги, когато неочаквано се припознаха като реални собственици на имуществата, разположени в дружествата, за които доскоро самите те само подписваха формално, аз обаче не направих такива действия".

Той увери, че не е докоснал и припознал като свои имуществата, стоящи във Фирмата на Василев като собственик. "Не съм придобивал и не съм си занесъл вкъщи сградата на "Гарибалди", а направих всичко за да може това имущество да се върне в банката, за да компенсира доколкото е възможно щетите", добави Лазов. Той обясни и как е постигнал този резултат: "Едни от имуществата без ипотеки бяха прехвърлени към дружества на мои дългогодишни познати, за да бъдат съхранени от набези каквито вече бяха започнали; самото дружество "Евробилд 2003" беше обявено в несъстоятелност, така че съдбата на имуществото му по-нататък да се управлява от съда и кредиторите по несъстоятелността" и подчерта, че "сега банката е единствен кредитор на несъстоятелността на Евробилд 2003". Лазов изтъкна още: "Аз и моите сподвижници успяхме да съхраним имуществото на "Евробилд 2003", което заварихме 2014 в Евробилд като това имущество в момента е под контрола на банката".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Делото "Дебора" отново не тръгна

Жена загина при катастрофа с ТИР край Враца

Със сак с марихуана: Задържаха трима души след наркосделка в София (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com