Sofia Contemporary завършва с предсрочни избори

28080
Sofia Contemporary завършва с предсрочни избори

12 май 2013 е последният ден на Sofia Contemporary и денят на предсрочните парламентарни избори, предизвикани от масовите протести в страната. Съвпадението на тези две събития е добър повод за дискусии и действия.

След инициирането на “Избори за чужденци” (2005) и “Предварителни избори” (2009) в Берлин, българският художник Владо Велков обявява парламентарните избори за част от програмата на Sofia Contemporary. “Предсрочни избори” разширява фестивала в цялата страна и отправя покана към всички българи да се включат и дадат своя принос за един нов културен ред. Събитието се допълва от пърформанси и интервенции в изборния ден, както и от дискусия в деня за размисъл.

Каролин Христов-Бакърджиев изнася първата си лекция в България утре

Най-влиятелната личност в света на съвременното изкуство, Каролин Христов-Бакърджиев, пристига в България за първи път по покана на меж...

Междувременно, днес е вторият ден, в който се провежда може би най-необикновеният пърформас от Sofia Contemporary - Free Shop. Той се състои в това за няколко часа в обикновен и произволно избран магазин всички стоки да бъдат безплатни. Мястото и времето на провеждане не се обявяват предварително - целта на арт-събитието е то да протече спонтанно и да изненада своите случайни участници. Вчера, четвъртък, 9 май 2013 г, Free Shop се случи в столичния супабар Supa Star, където десетки клиенти поръчаха своя обяд, но в момента на плащане с искрена изненада получиха касови бележки със сумата 0.00 лв и любезното обяснение зад щанда “Сметката ви днес е 0.00 лева. Това е арт-акция на Суперфлекс”.

В края на международния фестивал за съвременно изкуство Sofia Contemporary, който приключва тази неделя, организаторите и кураторът Овюл Дурмушоглу споделят, че именно пърфомансите в триседмичния цикъл от изложби и събития са били най-посещаваният арт-формат. Free Shop на датския колектив Суперфлекс, “Процесът” на Росела Бискоти, и “Предложението за кабаретна вечер” на българския изкуствовед Десислава Димова, която живее в Брюксел, предизвикаха изключителен интерес сред традиционната публика на съвременно изкуство у нас. В Sofia Contemporary взеха участие и неподготвени зрители, жители на София и нейни гости, които избраха да излязат от всекидневието и да променят, макар и за малко,  начина, по който съпреживяват града като социално пространство.

Изключително провокативен е и днешният пърформанс на Йоргос Сапунцис – Да заспиш в Археологическия музей. Гръцкият художник, който живее и работи в Берлин, анализира публичното пространство през паметниците от предишни епохи. Изложбата Postscript в ОКИ Дом на културата “Средец” представя документални кадри от пърформансите в програмата на фестивала. 

С най-сериозен публичен интерес се проведоха лекциите на Sofia Contemporary. Те протекоха в последната седмица на фестивала и успяха да напълнят както Аулата на Софийския университет с лекцията на Каролин Христов-Бакърджиев, така и залата на ОКИ Дом на културата “Средец” с лекциите на Чезаре Пиетроюсти и Чарлс Еше. “Получихме забележително признание от страна на нашите гости. Каролин Христов-Бакърджиев, най-влиятелната личност в света на съвременното изкуство, посети за първи път България по покана на фестивала и на Института за съвременно изкуство. Гюлсюн Карамустафа, един от най-утвърдените съвременни художници в Турция, остана изненадана не само от пълните зали на лекциите, но и от невероятната инициативност на публиката. Имаше много въпроси, възникнаха истински спорове, случи се обмен на идеи. Само лекцията на Каролин и дискусията с публиката след нея продължиха 3 часа” - споделя директорът на Sofia Contemporary Мариана Асенова.

Творчески уикенд пред Народен театър Иван Вазов

Две от събитията от детската програма на  Sofia Contemporary 2013 - Творческа работилница с мечето Barni и Приказки за мечета с Ba...

Освен акцията “Предсрочни избори”, през уикенда се провежда и “Къщичка” - инсталация, част от детската програма на Sofia Contemporary, която също протича с огромен интерес. „Къщичка“ е в Природонаучния музей и представлява интерактивна инсталация за деца и батут. Колкото по-силно децата скачат върху батута, толкова по-голяма става къщичката на екран срещу него, докато не се превърне в планета, изстреляна в небето. Така всяко дете, което скача върху магическия батут, създава своя собствена планета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com