Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

1 лъжица от този продукт прави кафето по-полезно

21 декември 2021, 10:25 часа

Полезно ли е да добавяме какао към кафето си? Последните изследвания показват, че хората, консумиращи тази ароматна комбинация, подобряват представянето си при определени когнитивни задачи, пише електронното издание peoplespharmacy.com.

При проучването участниците не са били информирани какви напитки приемат (някои от тях са консумирали само кафе, други само какао, някои комбинацията от двете напитки, а останалите плацебо напитка). След това те са били помолени да идентифицират букви и цифри на компютър.

Защо е добре да сложите какао в кафето си?

Хората, които са консумирали какао (със или без кафе), са допуснали по-малко грешки. Тези, които са приемали комбинацията от какао с кафе, са били по-малко тревожни от тези, които са пили само кафе. 

Хората от втората група (тези, които са консумирали кафе и какао) са се представили по-добре от тези, които са пили само какао или плацебо.

Изследването е подкрепено от производителя на шоколад Hershey Company. 

Прибавянето на какао към кафето е не само вкусно, но и полезно.

Колко какао трябва да добавим?

Според ConsumerLab.com една супена лъжица какао на прах съдържа между 37 и 130 mg какаови флаваноли. Предполага се, че в това количество активните съединения в какаото осигуряват ползи за здравето като релаксация на кръвоносните съдове и по-ниско кръвно налягане.

Изследванията показват, че съединенията в кафето, наречени метилксантини, подобряват усвояването на какаовите флаваноли ( проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition през февруари 2017 г. ). Това е добра причина да добавим какао към кафето си.

Има ли странични ефекти тази напитка?

В проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, са участвали 34 напълно здрави възрастни хора. Те са консумирали по 2000 mg какаови флаваноли дневно в продължение на 12 седмици.

Изследването, което е подкрепено от Mars Company, не констатира странични ефекти, дори при консумацията на тази изключително висока доза флаваноли. Прибавянето на 1 супена лъжица какао към кафето ви ще ви набави много по-малко количество от тези съединения.

Важно: Статията е единствено с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар или със специалист по здравословно хранене!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес