10 000 крачки на ден: На колко километра се равняват?

60155
10 000 крачки на ден: На колко километра се равняват?
Снимка: iStock

Едва ли има човек, който да не е запознат с ползите от движението и ходенето пеша, макар да не е всеки напълно наясно колко километра или колко крачки на ден са достатъчни, за тонус, здраве и добро настроение. Всъщност и ние не сме запознати точно колко крачки ще държат лекаря далеч от вас, тъй като митът за 10-те хиляди крачки, които трябва да извървите всеки ден, за да поддържате фигурата си и да сте здрави, е развенчан.

Оказва се, че това е хитър маркетингов трик, чието авторство се преписва на компания, произвела първия крачкомер, наречен си Manpo-kei, означаващо в превод „измерване на 10 000 крачки“. С цел реклама на продукта и достигане до потребителите е създаден митът за това, че всеки следва да измине тези 10 000 крачки на ден. Числото е избрано, защото се помни лесно, а не защото има научни доказателства, че е най-правилното. Възможно ли е да направите толкова много крачки и всъщност 10 000 крачки на колко километра се равняват?

Ако погледнем по-задълбочено тази история, ще видим, че всъщност компанията, измислила мита за десетте хиляди крачки, всъщност не е далеч от истината, тъй като ако ги изминете, ще сте се движили предостатъчно за деня, а движението е здраве и красота и това е доказан факт, а не мит. Друг е въпросът, че не е нужно да се стремите към изминаване на тези 10 000 крачки всеки ден. Ако не съумеете да ги извървите, не се притеснявайте – и половината са достатъчни, за да поддържате здравето си.

Какво се случва с тялото, когато ходите по един час на ден

10 000 крачки на колко километра се равняват?

Отговорът на този въпрос може да бъде различен, ако визираме здрав зрял човек с нормална височина, нисък човек, пациент с двигателни затруднения или дете. В общия случай, ако визираме зрял възрастен, висок около 1.75 см., чиято крачка е около 70 см., то 10 000 крачки ще бъдат равни на 7 километра. Тази цифра може да варира според височината – ниските хора ще изминат само 50 см. с една крачка и така ще изминат и по-малко километри с 10 000 крачки.

Същото важи и за децата или хората, които имат двигателни затруднения и правят по-ситни крачки. Дори обаче да изминете не 7, а само 3-4 километра пеша дневно, това ще е достатъчно, за да се погрижите за здравето си. Естествено, ако целта на ходенето пеша е отслабване, то ще постигнете заветните килограми по-бързо, ако изминавате 7 километра, а не 4, но не разчитайте само на ходенето пеша. Безспорно полезно, то не е панацея и в много случаи ще се нуждаете от допълнителни усилия, за да поддържате здравето и красотата си – диета,  внимателно съставяне на дневното меню, витамини и минерали, тренировки с тежести или друг спорт, който да ви помогне да бъдете здрави и тонизирани.

Какво ще се случи с тялото ви, ако ходите пеша ежедневно

Как да разберем колко крачки изминаваме на ден?

Да броим, докато ходим? Звучи абсурдно, досадно и изморително. Вероятно и почти невъзможно. Модата да се ходи пеша като най-елементарната грижа за здравето и фигурата доведе до появата на приложения за мобилни телефони, които записват и отмерват всяка крачка вместо вас. Така потребителите не им се налага да броят стъпки и да измерват изминато разстояние, тъй като телефонът в джоба им прави това за тях.

Ако използвате подобно приложение, уверете се, че то работи безукорно и не отчита движение на самия телефон в ръката ви, докато вие кротко си стоите на дивана. Ако ще спазвате препоръките за изминаване на ден на 10 000 крачки или ви е нужно качествено и точно работещо приложение, или трябва да знаете 10 000 крачки на колко километра се равняват, за да не броите всяка своя стъпка. Не е нужно да харчите значителна част от бюджета си за крачкомер, просто отделете време и изпробвайте безплатните приложения за смартфони. Със сигурност ще откриете такова, което отговаря на нуждите ви е с достатъчно качество, за да измери точно крачките ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com