10 храни и напитки, които правят кожата ни блестяща

1421
10 храни и напитки, които правят кожата ни блестяща
Снимка: iStock

Жените ще харчат винаги големи суми пари за красота и младост и са готови да седят в кабинета на козметиците с часове. Но самата красота започва отвътре с храната и напитките, които консумираме, а не с бурканче с чудотворен крем, както много биха си помислили. Какви храни и напитки могат да ни помогнат да изглеждаме по-млади?

Омега-3 и цинк, които се съдържат в морски дарове, миди, стриди

Тези храни помагат за подобряване на притока на кръв, борба с атеросклерозата и подобряване на структурата и цвета на кожата. Цинкът е противовъзпалително вещество и предотвратява появата на акне и пъпки.

Витамин С – антиоксидант, който се намира в големи количества в портокали, мандарини, грейпфрути, домати и чушки

Съдържа се и в киселото зеле и помага да се поддържат здрави стените на вените и помага на тялото да произвежда колаген. Някои зеленчуци са оранжеви и зелени и трябва да бъдат включени в диетата, но твърде много консумиране би могло да доведе до алергични реакции.

Витамин А, който се съдържа в зелените листни зеленчуци и други зеленчуци. Бета-каротин намиращ се  в моркови, чушки, тикви, авокадо и спанак.

Витамин А и бета-каротинът са естествени антиоксиданти и подпомагат обновяването на клетките. Витамин А е възможно да бъде прибавен към салатата ви от моркови, като може да сложите заквасена сметана или растително масло за овкусяване. Ако има недостиг на витамин А в организма е възможно това да провокира възпаление на кожата, сухота и пукнатини в ъглите на устата, които не зарастват.

Типовете кожа - как да ги разпознаем?

Витамин Е  - антиоксидант, съдържащ се в ядките и предпазващ кожата от вредните лъчи на слънцето

Процесът на стареене на кожата също се забавя със закуската с ядки. Пълнозърнестите храни съдържат омега-3 полиненаситени мазнини, които също са естествен антидепресант. Някои видове ядки - шамфъстък и бадеми - съдържат тези омега-3 мастни киселини.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни съдържат много здравословни компоненти, които са полезни за кожата, включително ленено семе, мастни киселини и витамин Е, витамини от група В, помагащи на нервната система и цялото тяло да функционира добре, и груби фибри, полезни  за нормализирането на чревната функция.

Зехтин

Зехтинът е богат на витамин Е, силен антиоксидант. Зехтинът може бъде използван както вътрешно с неговия прием към храни, така и външно, под формата на маски за лице и домашен крем за лице. Витамин Е и селен се съдържат в изварата до 5% масленост. Този тип витамини могат да предпазят клетките на лицето от увреждане от вредните радикали.

Витамин РР, който се намира в много храни, включително черния свински дроб и месото, гъбите, бирената мая

Витамин РР участва в метаболизма на клетките и когато няма достатъчно, кожата и косата могат да покажат признаци на дистрофия (сухота, лющене, възпаление).

Бюти съвети: 10 задължителни неща за всеки тип кожа

Витамин К

Витамин К подпомага заздравяването на рани и пукнатини, подобрява метаболизма в колагеновите влакна в кожата и се съдържа в листните зелени зеленчуци, включително брюкселско зеле, бяло зеле, броколи, карфиол. Витамин К се намира и в листни зелени зеленчуци, включително различни сортове зеле.

Черен шоколад  или какаова напитка

Какаото е богато на естествени съединения епикатехин и катехин. Експертите установиха, че жените, които пият какаови напитки или ядат черен шоколад, които са богати на тези съединения, в продължение на три месеца, подобряват състоянието на кожата си.

Вода или чай

80 процента от нашето тяло е вода. Водата определено е едно от най-важните вещества за здравето и красотата на кожата в края на списъка. Кожата ни трябва да може да абсорбира елементите, а водата е течността, която прави това да се случи. Важно е да се пие много вода, обикновена или с добавени витамини, плодове и билки под формата на чай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-мъдрата японска притча за спомените

Най-силното стихотворение посветено на синовете

Любовен съвет за всяка зодия за 14 май 2024

Таро хороскоп за 14 май 2024

Изследователи дават отговор на въпроса: Можем ли да се научим на търпение

Тези зодии са истински медиуми

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Уроците и възможностите, на които провалът ни учи

9 причини млади мъже да харесват по-възрастни жени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com