10 изумителни места, които едва ли ще искате да посетите

1065
10 изумителни места, които едва ли ще искате да посетите
Снимка: Joshua Earle / Unsplash

Земята е изпълнена с удивителни и екстремни места, които изпреварват въображението ни. От пустини с изсушаващи ветрове до замръзващи антарктически станции, планетата ни е дом на най-разнообразните климатични и географски условия. В скорошно проучване учените издигнаха пустинята Данакил в североизточна Етиопия като едно от най-негостоприемните места в света, с температури, надвишаващи 50 °C. Но това е само едно от многото изключителни места, които Земята предлага. От най-високите върхове до най-дълбоките океански бездни, тук ще разгледаме 10-те най-екстремни места на Земята.

Кои са най-интересните екстремни спортове, които да опитате това лято?

1. Пустинята Данакил в Етиопия

Пустинята Данакил в Етиопия съчетава уникален пейзаж от вулканична скала и сярна киселина, което я прави едно от най-необитаемите места на планетата. Вулканът Далол и околните извори с хидротермални свойства са не само токсични, но и неподходящи за живот. Недавно проучване от биолози от университета Paris-Sud показа, че източниците не съдържат следи от ДНК, което ги прави едни от най-негостоприемните места на Земята.

2. Станция Восток

Източна Антарктика домакинства на станция Восток, където през 1983 година беше регистрирана най-ниската температура на Земята - минус 89,2 °C. Това място е замръзнало до такава степен, че налягането на въздуха е само една трета от това на морското равнище, правейки го едно от най-студените места в света.

вулкан

3. Долината на смъртта

Долината на смъртта в Калифорния се отличава с най-високата регистрирана температура на планетата - 56,7 °C. Въпреки че това не е рекордът за най-гореща температура на повърхността, това е мястото, където се е измерила най-висока температура от метеорологична станция.

4. Сухите долини на Антарктика

Сухите долини в Антарктида, по-специално Макмърдо, предлагат едно от най-сухите места на Земята. Тук не е валяло дъжд от два милиона години, правейки ги не само най-сухото, но и най-тихото място на планетата.

5. Маусинрам

Селото Маусинрам в индийския щат Meghalaya е най-влажното място на Земята с годишни валежи от около 1186 сантиметра. Този рекорд прави селото толкова влажно, че дори високата статуя на Христос в Рио де Жанейро би била закрита с вода.

Колко процента е водата от повърхността на Земята?

6. Аомори, Япония

Северна Япония, в региона Аомори, се отличава с една от най-високите снежни покривки в света - 792,5 сантиметра годишно. В село Takakura понякога колите изглеждат като плаващи между ледници, което прави това едно от най-снежните места на Земята.

7. Връх Еверест

Върхът Еверест, с надморска височина от 8 848 метра, е най-високата точка на планетата. В тази височина налягането на въздуха е само една трета от това на морското равнище, което прави въздушната станция на Еверест едно от най-екстремните места за човешко пребиваване.

8. Вулканът Килауеа на Хаваите

Килауеа на Хаваите е най-активният вулкан на Земята, изригвайки почти постоянно от 1983 година. Този вулкан предоставя уникални гледки, но и предизвикателства, тъй като едно от най-дълготрайните изригвания създава постоянни изменения в околната среда.

Места на планетата Земя, които излъчват тайнствена сила

9. Commonwealth Bay

Commonwealth Bay в Антарктика е официално най-ветровитото място на Земята. Тук се регистрират смразяващо студени ветрове със скорост над 240 км/ч през зимните месеци, което го прави едно от най-суровите места на планетата.

10. Остров Буве

Остров Буве в южната част на Атлантическия океан е най-отдалеченото място в света. Той е никога не е бил посещаван, което го прави изключително изолирано място от външни влияния.

10-те най-екстремни места на Земята предоставят уникален поглед върху разнообразието, което предлага планетата ни. От екстремните температури и ветрове до екстремната влажност и снежни покривки, тези места напомнят за удивителната способност на природата да създава уникални и невероятни условия. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com