10 моста в Европа разказват...

7618
10 моста в Европа разказват...
Снимка: Wikimedia Commons

Мостове в Европа, които трябва да пресечете поне веднъж в живота си, като Понте Векио във Флоренция.

Заради реката, над която се извисяват, заради това, което обединяват или разделят, заради илюзиите, които предизвикват или заради това, което означава да стъпиш върху тях. Или заради неповторимата снимка от там, или защото не сте загубили желанието да мечтаете. Преминаването през мост е преодоляване на препятствие, съединяване на две вселени, промяна на настроението и разширяване на хоризонтите. Всичко в един жест. Величествени, простички и достъпни, романтични, исторически или технологични, всички те пазят желанията на вашите милиони стъпки. Европа е пълна с мостове, които свързват кварталните любовни истории. Мостове, където пътниците гордо се увековечават, където местните идват, за да изплачат скръбта си или да отпразнуват своите завоевания. Преминаването им е пресичане на символ и е част от история, започнала преди много векове, когато Старият континент започва да проектира първите си признаци на идентичност. В живота има много мостове, които трябва да се преминат , а в Европа има такива, които трябва да бъдат преминати поне веднъж в живота, пише БГНЕС, позовавайки се на туристическото издание "Traveler".

„Вашку дъ Гама“, Лисабон: един от най-дългите в Европа

Повече от 17 километра асфалт завършват шеметен инженерен подвиг, който се извисява с ефирна елегантност върху безкрайното синьо на р. Тежу. Проектиран да преодолее натоварения трафик в покрайнините на Лисабон през 1998 г., той е една от най-добрите емблеми на новия Лисабон. Всички останали ще ги намерите из очарователните квартали.

„Мост на въздишките", Венеция: класика между каналите

Бароковият бял коридор, който свързва двореца на дожите със стария затвор Пиомби, широко използван от инквизицията, е един от най-известните кътчета на Венеция. Наричан „на въздишките“ заради въздишките на затгворниците, които съзирали морето минавайки по него преди да потънат в мрачните килии на затвора. Гледката от моста била последната част от небето и морето, която виждали за дълго време напред. И въпреки, че съдбата им не е за завиждане, гледката, която се запечатва от моста, наистина е удивителна

„Новият мост“, Париж: мост със заглавия

Със скромна церемония в Ловеч бе отбелязан краят на ремонта на Транспортния мост

Със скромна церемония в Ловеч на 31.08.2020 г. бе отбелязан краят на ремонта на Транспортния мост. Кметът на Община Ловеч Корнелия Мари...

Въпреки името си, Новият мост е най-стария в Париж, а също и най-дългия - 232 метра, достатъчно голямо разстояние, за да се влюбите. Името му идва от факта, че е първият построен от камък, в края на 16 век. Дълги години той е бил и най-широкия мост и въпреки че вече отдавна не оправдава това име , продължава да е един от най-добрите за разходка и гледка към Сена. Също така е задължителен начин да откриете Ил де ла Сите, малкият остров, който пази средновековното сърце на Париж и превъзходната катедрала Нотр Дам.

„Мостът – параклис“, Люцерн: най-старият дървен мост в Европа

Очарователният швейцарски град Люцерн има честта да има най-стария дървен мост в Европа. Построен през 1333 г., за да защити града от многобройните атаки, голяма част от него и вътрешните му рисунки са унищожени от пожар през 1993 г. Както мостът, така и стенописите му, които разказват историята на града, са бързо възстановени. Картините, които говорят за чумата и равенството на всички пред лицето на смъртта, са заменени по време на карнавалите от други с по-весела тематика. До него е Водната кула, многофункционална сграда, която през вековете е била затвор, наблюдателна кула и съкровищница. Мостът свързва старата и новата части на Люцерн и несъмнено е есенцията на онази идилична Швейцария, за която всички сме мечтали по някое време.

„Виадукт Мийо“, Тарн: окачен над зелени ливади

Когато го преминете, няма да се озовете над водата, а над обширното зелено и златисто плато Тарн, онази област в южната част на Франция, където животът минава с невъобразимо спокойствие, което притежават само местните. Впечатляващият виадукт е най-високият мост, построен за автомобилен трафик, до такава степен, че в мъгливи дни, ако колата ви не е много стара, ще изглежда, че летите. Преминавайки през него, можете да стигнете до Алби, малкия град, в който се е родил великия художник Тулуз Лотрек, и там можете да се насладите на най-доброто от неговите творби в музея, разположен в двореца Берби, великолепно средновековно укрепление, бивше седалище на епископата.

Прокуратурата видя вина на кмета на Дупница за горелия мост на АМ "Струма"

Върховна административна прокуратура сезира Върховна касационна прокуратура с оглед констатирани данни за извършено престъпление по слу...

„Верижният мост“, Будапеща: вероятно един от най-красивите и разкошни висящи мостове в Европа

Построен през 1849 г., съществуването му завинаги е свързало Буда с Пеща и дори днес пресичането му означава разбиране на разликата между източната и западната част на града. Неговата фантастична структура над река Дунав е едно от най-емблематичните изображения на Будапеща и без съмнение това, с което жителите му се гордеят. Прекоси го и се забавлявай, наслаждавайки се на хилядите му детайли. Един съвет, не пропускайте фантастичната гледка през нощта!

„Старият мост“, Флоренция: златарство на Арно

Това е най-старият мост в Европа, каменна маса, където занаятчийството и търговията текат от векове. Построен през 1345 г. върху руините на друг мост, погълнат от пламъци, преди това е бил Мостът на месарите, но от 1593 г. златарските майстори на Флоренция превземат живописните му помещения. Оттогава те не са ги.напускали. Днес освен бижута можете да намерите магазини за сувенири и малки художествени галерии. Вървете спокойно, защото винаги е пълно, флорентинците се разхождат по него с удоволствие, а туристите търсят най-интересното място за снимка. И докато цветните къщи се усмихват търпеливо и позират, забравяйки времето, влюбените се възползват от възможността да изрежат силуета си над река Арно. Местните казват, че той е спасен от бомбардировките през Втората световна война по изричната заповед на Хитлер. Както и да е, истината е, че това е един от най-емблематичните мостове в Италия и добро място да започнете маршрута си по елегантните улици на Флоренция.

„Старият мост“, Мостар (Босна и Херцеговина): истински символ

Автобус падна от мост във Варшава

Автобус от градския транспорт падна от мост във Варшава. Загинали са двама души, а около 20 са ранени, съобщи представител на противопо...

Неговият образ предава войната в бивша Югославия по-добре от хиляда думи и въпреки това днес той също е химн на мира и надеждата. Построен през 16-ти век по време на Османската империя и по заповед на Сюлейман Великолепни, той е напълно унищожен през 1993 г. по време на войната, но се преражда в цялото си великолепие през 2004 г. Любопитната структура на огромната му арка е свързана с нередности от оригиналния си дизайн, дело на архитекта на Стари Мост. Традицията повелява младите хора от града да скочат от върха във водите на река Неретва.

„Бридж Челси“, Лондон: сладък и диво романтичен

Сладък и пеещ мост, който достига своя връх в ранните залези на Лондон, когато безкрайните му крушки осветяват тъмния хоризонт на Темза с илюзията за панаир. Да го прекосиш означава да преминеш от един Лондон до друг, на северния бряг на кея Челси, портата към един от най-сложните и ориентирани към класа квартали в града, в южния парк Батерси, фантастично зелено пространство, което излиза с вълнообразно спокойствие на юг, районът е по-рядко посещаван от милионите туристи, които се стичат всяка година в космополитния град.

„Мост на влюбените“, Прага

Той не е толкова показен или известен като големия Карлов мост, но жителите на Прага обичат този малък и очарователен решетъчен мост, почти замаскиран в по-малко известната част на красивия стар град и който само с 20 метра прекосява с с изключителна увереност нищо повече и нищо по-малко от Дяволския канал. Старият мост Приорат, където и до днес може да се види старото мелнично колело, има собствен воден елф и от няколко години е мястото, което се търси най-много от влюбените, за да заключат катинарите си в знак на вечна любов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com