10 неща, които не бива да държите на тавана

3972
10 неща, които не бива да държите на тавана
Снимка: iStock

Ако разполагате с таванско помещение в дома си, със сигурност сте го превърнали в склад на рядко използвани или напълно ненужни вещи. Коледна украса, стари домакински уреди, градински мебели, твърде малки детски дрехи... Разбира се, една от функциите на това помещение е там да се съхранява онова, което няма къде другаде да бъде съхранено. Има обаче неща, които абсолютно не трябва да се държат на тавана.

1. Неизползвано електронно оборудване

Пренасяте ли стария телевизор на тавана? Там съхранявате ли и ненужни мобилни телефони? Това е голяма грешка - понякога само няколко седмици съхранение на електроника на такова място може да я направят неизползваема.

2. Албуми и снимки

Вероятно съхранявате повечето от текущите си спомени на преносимо устройство и карти с памет. Много хора обаче държат стари снимки и албуми на тавана – това е голяма грешка. Ако не искате снимките ви да избледняват и да се износват, уверете се, че имате по-добро място за тях. Ще бъде жалко да изгубите сувенири, които за съжаление, не могат да бъдат пресъздадени.

3. Книги

Книги, които вече не искате да имате в дома си, можете да занесете в библиотеката, сиропиталището или да опитате да проверите стойността им, след което да ги продадете. Има много на пръв поглед безполезни неща, от които можете да спечелите пари.

4. Играчки

Много хора също държат неизползвани играчки на тавана. Това са чести случаи – например, когато едно от децата е израснало с тях, а след време се планира да бъдат ползвани от друго дете. Плюшени животни, кукли и други джаджи след това са осъдени да бъдат в компанията на мишки, течове, влага и бързи температурни промени. Лоша идея.

5. Кожени дрехи

Не оставяйте кожени обувки, чанти или якета на тавана. Екстремните температурни промени ще ги направят неизползваеми след това - ще започнат да излъчват и неприятна миризма.

6. Документи

Носите ли документи, касови бележки, фактури и други „хартии“ на тавана? Имайте предвид, че когато ги разгледате след няколко месеца, разпечатките може да са избледнели много. И не забравяйте, че в повечето случаи основанието за оплаквания за облекло или електронно оборудване е касовата бележка.

7. Мебели

Съхранението на дървени мебели на тавана представлява пожарна опасност, но може да се отрази и негативно на състоянието на мебелите. Под въздействието на високи разлики в температурата и влажността дървесината ще се свие и разшири и дори може да започне да гние.

8. Храна

Таванското помещение не е подходящо за съхранение на храна, освен ако температурните разлики не се усещат толкова там. Избата е по-добра за съхранение на плодове и зеленчуци през есента и зимата. Таванът, от друга страна, може да бъде добро място за съхраняване на сушени гъби и плодове (задължително в херметически затворени контейнери).

Какъв цвят да боядисате тавана, така че да изглежда по-висок

Високият таван добавя въздух към пространството. Това кара стаята да изглежда по-просторна. Ако трябва да живеете в апартамент със стан...

9. Стари бои и разтворители

В случай на пожар, стара, забравена боя или отворен съд с разтворител ще напълнят въздуха с токсични съединения – и могат да застрашат здравето и дори живота ни.

10. Газови бутилки

Абсолютно необходимо е да се премахнат всякакви експлозиви, газови бутилки, фойерверки и дори запалки за скара от тавана. Лица, които съхраняват запалими материали в таванско помещение, подлежат на санкция.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака

Никой не може да им устои: Топ 4 на най-съблазнителните зодии

Топ 4 на зодиите които се влюбват най-бързо

5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си

Психолог: 4 сигурни знака, че един мъж е влюбен във вас дори да не ви го казва

Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка?

Това са растенията, които са защитници на личното щастие

В коя държава се намира най-големият зоопарк в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com