10 полезни храни, които ядем грешно

2893
10 полезни храни, които ядем грешно
Снимка: iStock/Guliver

Често, когато приготвяме любимите си зеленчуци, забравяме, че топлинната обработка намалява съдържанието на витамини в тях. Оказва се, че не само готвим, но и консумираме грешно голяма част от полезните храни и така значително намаляваме благоприятния им ефект върху нашето тяло. Ето кои са топ 10 храните, които ядем неправилно:

Кисело мляко

Винаги след отварянето на киселото мляко изливаме течността, която се е събрала отгоре. Това е суроватката. Тя е богата на протеини, витамини, калций, фосфор и минерали. Не се препоръчва да я премахвате. Просто разбъркайте млякото и тя ще се смеси с него.

Не забравяйте, че при нагряване на ферментиралите млечни продукти всички полезни бактерии в тях умират. Следователно, когато приготвяте сос или просто заливате горещи ястия със заквасена сметана, трябва да сте наясно, че естественият пробиотик губи свойствата си.

Ягоди

Изобилието от хранителни вещества, витамин С и всички антиоксиданти, съдържащи се в ягодите, се изпаряват веднага щом откъснете тяхната дръжка. Премахнете я едва, след като сложите ягодата в устата си. Или по-точно отхапете ягодата до листенцето, което се намира в нейната горна част. Замразените ягоди на практика не съдържат никакви витамини и е по-добре да се откажете от покупката им.

Черен чай

Малко хора пият чист черен чай и предпочитат да добавят захар, мед, лимон или мляко. Именно с млякото пиенето на чай е не само безполезно, но и опасно. Когато чаят и млякото си взаимодействат, някои от полезните свойства на черния чай се разрушават, а катехините от него водят до затруднено храносмилане под въздействието на млечния протеин.

Броколи

Този зеленчук съдържа максимално количество витамини и минерали - витамин С, антиоксиданти и хлорофил. Всичко това обаче попада в тялото ни, ако го приготвяме на пара. Във всеки друг случай този зеленчук ще бъде полезен само за червата като фибри.

Домати

За доматите важи точно обратното. Оказва се, че те са много по-здравословни, ако се консумират след топлинна обработка, отколкото сурови. Ликопенът е фитонутриент, който предотвратява сърдечно-съдови, онкологични и възпалителни заболявания и се отделя по време на топлинна обработка. Идеалната опция е да изпечете доматите във фурна или на скара.

Храните, които НЕ трябва да се консумират на втория ден след приготвянето им

Често се случва да сготвим повече храна от необходимото и обикновено прибираме остатъците в хладилника и ги консумираме на следващия де...

Аспержи

Същото се случва и при продължителна топлинна обработка на аспержи, особено при варене във вода. За да запазите всичките полезни свойства на този зеленчук, най-добре да го изпържите или да го приготвите на пара. Но ако все пак решите да го сварите, тогава в никакъв случай не изхвърляйте бульона.

Месо на грил

Месото, приготвено на въглища или грил, въпреки липсата на допълнителна мазнина, невинаги е полезно.  В коричката, която се получава при печене на скара, се съдържа вещество, провокиращо растежа на раковите клетки. Потъмняването на месото отвън не означава непременно, че то е напълно готово и отвътре. Затова не забравяйте да проверите това, преди да сервирате, за да избегнете хранително отравяне.

Чесън

Храни, които стават за ядене, а ние ги изхвърляме

Всички белим и махаме семките на някои плодове и зеленчуци, но въпреки това в повечето случаи грешим. 99% от хората хвърлят някои храни...

Когато повърхността на скилидката е повредена, при контакт с въздуха, в в нея се образуват химически съединения, които могат да потиснат растежа на раковите клетки, бактериите и гъбичките. Затова не бързайте веднага да добавяте чесъна към ястията, които консумирате. Нарежете го и го оставете за 10 минути, за да се активират всичките му полезни свойства. И едва след това го добавете към салатата. 

Зърнени култури и боб

Необработените зърна на някои зърнени и бобови култури съдържат антиоксиданти фитати, които пречат на усвояването от организма на полезните витамини и минерали в тях. Преди да приготвите тези продукти, те трябва да се накиснат във вода за няколко часа. За предпочитане е да ги оставите цяла нощ във вода. Някои от фитатите ще се разпаднат и съответно преработката на зърнените и бобовите култури ще бъде много по-лесна.

Ленено семе

Ленените семена са много полезни за добавяне към салати или смутита, тъй като съдържат полезни омега-3 киселини и антиоксиданти. Полезните вещества се намират вътре в тях. Обикновено ленените семена навлизат в стомаха ни цели и често излизат от там в същата форма. Задължително е да се счукат преди консумация. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com