10 правила за безпроблемна среща на котка с куче

8199
10 правила за безпроблемна среща на котка с куче
Снимка: iStock/Guliver

Битува мнението, че котките и кучетата са заклети врагове по рождение. Това не е истина. Тези два животински вида се разбират отлично под един покрив, но е важно правилно да запознаете животните един с друг. Ето няколко съвета, с чиято помощ ще успеете да запознаете котката си с ново кученце.

Избор на куче

•             Животните се запознават най-добре един с друг през детството. Ако в дома си отглеждате възрастна котка, по-добре изберете възрастно куче

•             Избягвайте породи със силни ловни инстинкти – те ще преследват всяка движеща се плячка, която е по-малка от тях. В резултат на това може да се стигне до  катастрофален резултат.

•  Ако сте си наумили да си осиновите животно от приют, кажете на уредниците, че в къщи си имате пораснала котка. Специалистите ще ви помогнат при избора на животно.

Собствениците на кучета живеят по-дълго?

Наличието на куче удължава живота, според последни изследвания. Ако сте от тези, които се съмняват, прочетете този материал! Световнат...

Подготовка за пристигането на нов домашен любимец

•  Направете така, че котката ви да има къде да се скрие в дома ви. Обикновено кучетата първо атакуват котките, а не обратното. За това е добре да разполагате с отворени рафтове или къщички за котки на високо място. Представете котката си предварително, за да избяга от маршрути и места за скриване.

•  Във вратата можете да инсталирате специални бариери, които няма да разрешат на кучето да стигне до котката. Основното нещо е да се уверите, че новият ви любимец не може да ги прескочи.

•  Подредете нещата на котката си така, че кучето да не може да ги достигне. Това важи и за купички с храна и вода, играчки и поднос.

Запознанство на животни

ТОВА прави котката ви агресивна, без да знаете

Разтриване по корема Галенето по корема обикновено не се приветства. Повечето котки не обичат да ги галят по коремчетата. Да им държа...

•  Запознайте животните с миризмата на другия. За да направите това, разтрийте кученцето с парцал и след това го поставете там, където котката често ходи.Тябва миризмата да спре да причинява безпокойство на домашния любимец. Направете същото с кучето си.

•  След това на домашните любимци може да бъде позволено да изследват местообитанията на другия. Докато котката е на разходка някъде другаде в къщата, можете да оставите кучето да подуши леглото й и обратно. Така животните могат да изследват територията на другия без директен контакт.

•  След това оставете животните да се изследват взаимно през оградата. Не принуждавайте насила котката да бъде близо до кучето, това само ще го изплаши. Оставете животните да подушат оградата, похвалете ги за това. Така домашните любимци свикват с факта, че получават всичко, което им харесва, когато са до друго животно.

• Представете вашите домашни любимци, като държите кучето си на каишка. По този начин можете да я предпазите от старанието да преследва котката. Ще бъде полезно, ако накарате кучето да следва командите, които знае, така че да фиксира вниманието си върху вас. Само когато и двете животни се чувстват удобно едно до друго, можете да им позволите да се разхождат свободно из къщата.

Котките са едни от най-популярните домашни любимци. Но не всяка иска да има домашен любимец със сложен характер, така че трябва да помислите кои котки, според наблюденията, са най-умните и милите. Известни са поне пет породи, които съчетават тези качества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com