Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 предмета, които в никакъв случай не трябва да се избелват

30 май 2024, 17:22 часа

Белината отдавна е незаменим инструмент в домакинството за всяка домакиня. Не бива обаче да се забравя, че не всички вещи и предмети могат да бъдат подложени на химическа обработка. Някои материали и повърхности могат да се повредят или да се развалят под въздействието на агресивни вещества.

В тази статия ще ви разкажем за поне 10 неща, които никога не трябва да се избелват.

Вълна и текстил

Пуловери, килими, плетива и други продукти, изработени от естествена вълна, не се препоръчва да се избелват. Това се дължи на факта, че продуктът съдържа агресивни химикали, които могат да увредят крехките влакна и да доведат до загуба на естествения цвят и мекота.

Ако трябва да премахнете петна от продукти с подобно качество, по-добре е да използвате закупени препарати за премахване на петна от деликатни тъкани. Народните средства - сапунени разтвори, сода за хляб, оцет и алкохол - също работят добре.

Дървени мебели

Избелването на дървени мебели може да бъде сериозна грешка. Химикалите, проникнали в порите на предмета, могат да предизвикат деформацията му и да променят цвета на повърхността. Или да доведат до загуба на естествената красота на дървото.

Вместо избелване се препоръчва да се използват специални продукти за почистване и полиране на повърхността. Препаратът за миене на съдове е добър начин за почистване на дърво.

Месингови и медни предмети

Месинговите и медните изделия, като например съдове, бижута и декоративни елементи, са изложени на въздействието на околната среда и с течение на времето придобиват характерна топла патина. Избелването им може да доведе до загуба на този ефект и до неприятни промени във външния им вид.

Как да използвате белина в пералнята – за да не се съсипят дрехите Ви?

Пластмасови изделия

Въпреки че пластмасовите изделия като прибори за хранене, съдове и уреди изглеждат устойчиви на различни химически въздействия, те все пак могат да бъдат повредени от избелването. Агресивните вещества могат да доведат до обезцветяване, поява на петна или други нежелани промени в тези предмети.

Лакирани повърхности

Мебелите и други лакирани предмети не са подходящи за третиране с белина. Излагането на битови химикали може да разруши пигмента, да повреди повърхността и да причини обезцветяване или промени в текстурата. За да почистите лакирана повърхност, просто използвайте мека влажна кърпа и неутрален почистващ препарат.

Естествени камъни

Мрамор, гранит и други подобни материали често се използват за завършване на повърхности у дома. Избелващите средства могат сериозно да увредят структурата и цвета на естествените камъни. За почистването им е достатъчна влажна гъба или кърпа с мек почистващ препарат.

Почистването на мрамор е възможно само с белина – ето как

Какво друго?

Боядисани повърхности. Не е трудно да се досетим, че те ще загубят цвета си от въздействието на белина. Говорим не само за предмети, но и за изделия от различни материи.

Кожа. За отстраняване на петна от кожа са подходящи само сапунен разтвор, оцет или вода със закупен почистващ препарат. Качеството на кожата може да се влоши драстично от избелването.

Деликатни тъкани. Белината е строго противопоказана за продукти, изработени от коприна, спандекс, акрил, вискоза, найлон и полиестер.

Метал. Повлиявайки повърхностите, изработени от този материал, белината ще ги окисли и ще доведе до ръждясване

Не забравяйте, че преди да използвате белина в дома си, е важно да вземете предвид характеристиките на материалите и повърхностите. По този начин можете да запазите красотата и дълготрайността на домашния си интериор без нежеланите последици от неправилната употреба на битова химия.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес