Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 причини, поради които комарите ви обичат толкова много

28 май 2022, 16:30 часа

Казват, че комарите обичат "сладкото". Но всъщност има много повече фактори, които могат да ви направят по-привлекателни за тези кръвопийци в летния сезон.

Изследванията показват, че около 20% от хората са особено привлекателни за комарите. Това, разбира се, не означава, че 80% са напълно защитени. Но ако след отдих на открито редовно носите у дома не само положителни емоции, но и нахапани ръце и крака, препоръчваме ви да проверите списъка.

1. Облекло

Комарите използват очите си, за да се насочат към плячката. Дрехите в по-тъмни цветове (черно, сиво, тъмно зелено, тъмно синьо, бордо) улесняват това. Комарите много по-малко харесват по-светлите нюанси. Но бъдете внимателни: белият цвят привлича по-опасни паякообразни - акари.

Подправката, от която КОМАРИТЕ бягат надалеч

2. Кръвна група

Има доказателства, че женските комари харесват определени кръвни групи повече от други. В същото време различните видове комари предпочитат кръв от различни групи. Обобщавайки наличната информация - в опасност са хората с 0 група и с АВ група. Rh факторът за комарите няма значение.

3. Въглероден двуокис

Комарът може да усети въглероден диоксид от значително разстояние - от 5 до 15 метра. И колкото по-силно е издишването, толкова по-лесно е за летящите насекоми да определят местоположението на съда с желаната течност.

4. Пот

Комарът може да подуши млечната киселина, която се секретира от човешките потни жлези. Ето защо, ако по принцип се потите много, ако навън е много горещо или ако спортувате на открито, очаквайте неприятности. По-точно, нашествието на комари, които няма да пропуснат възможността да пируват.

5. Бактерии върху кожата

Нашата кожа е обитавана от много бактерии. Някои от тях са изключително добри, други са потенциално опасни. Заедно те работят за нас, позволявайки на кожата да се защитава от вируси, да остане хидратирана и да се лекува по-бързо, ако е необходимо. Но, смесени с пот, бактериите създават специален вкус, който комарите могат да помиришат.

11 изумителни факта за комарите

6. Бременност

Оказва се, че бременността като състояние на тялото привлича и комарите. Учените смятат, че същият въглероден диоксид играе роля тук и топлината - коремът на бременната жена е с няколко градуса по-топъл.

7. Размер на тяло

Ако сте момиче с извивки, комарите ще го оценят. Това е комбинация от фактори: колкото по-голям е размерът на тялото, толкова повече издишвате вкусен въглероден диоксид и толкова повече топлина идва от вас.

8. Генетика

Любопитно проучване върху близнаци показа, че комарите може да се интересуват от някои характеристики на вашата ДНК. При експерименти, ако един от близнаците е бил "нападнат" от кръвопийци, тогава те непременно са били привлечени от другия без да обръщат внимание на други фактори, като облекло или изпотяване.

9. Парфюм

Магия, случайност или композиционни характеристики? Науката мълчи за това. Въпреки това, като цяло, не само комарите, но и насекомите реагират доста активно на флорални аромати.

10. Бира

Много хора смятат, че комарите реагират на сладък алкохол – полусладко вино, коктейли със сиропи и газирана вода, сайдер. Повече от другите алкохолни напитки, комарите са привлечени от бирата.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес