10 признака на хормонален дисбаланс

14286
10 признака на хормонален дисбаланс
Снимка: iStock/Guliver

Жените изпитват повече хормонални промени от мъжете. Те преживяват няколко определящи етапа, през целия си живот. Става дума за менструация, бременност, следродилния период, пременопауза и накрая менопауза. Всичко това силно променя тялото на жената и предизвиква колебания в хормоните й. Жизненоважните ключови процеси в тялото, хормоналните колебания значително влияят, върху цялостното психическо и физическо благополучие.

Тук са 10 основни признака на хормонален дисбаланс

1. Наддаване или загуба на тегло

Ако забележите колебания в теглото си, това може да се дължи на хормонални промени в тялото ви. Щитовидната жлеза отделя хормони, които регулират метаболизма и следователно увеличаването или загубата на тегло. Ако изпитвате втрисане, умора, суха кожа и запек, това са придружаващите симптомите. Това е ясен показател, че вашата щитовидна жлеза може да произвежда по-малко хормони, отколкото е необходимо, за да контролира теглото ви.

2. Постоянна умора и слабост

Умората е често срещан симптом на хормонален дисбаланс, особено при жени в менопауза и след менопауза. Кортизолът, хормон, произвеждан в надбъбречните жлези по време на стрес е често срещана причина за умора. Нивата на кортизол пряко влияят, върху секрецията на серотонин, хормонът, който ни прави щастливи. Следователно, ако се чувствате депресирани и безполезни, а също и уморени, това е сигурен знак за хормонален дисбаланс.

3. Нощно изпотяване

Ако внезапно почувствате топлина, идваща от нищото и разпространяваща се по тялото ви, придружена от изпотяване, сърцебиене и изтръпване на тялото, може да получите така наречените „горещи вълни“. Ако изпитвате необяснимо и обилно изпотяване през нощта, това може да е случай на нощно изпотяване. Хипоталамусът е част от мозъка, отговорен за управлението на няколко телесни функции, включително телесната температура. Хормоналните дисбаланси нарушават вашия естроген, основният женски полов хормон и намаляват производството му. Намаляване на нивата естроген изпращат объркващи сигнали до хипоталамуса, което поражда подозрение за прегряване на тялото. Това кара хипоталамуса да активира своя механизъм за оцеляване, за да охлади тялото, чрез прекомерно изпотяване.

4. Безсъние и проблеми със съня

Безсънието е често срещан симптом на менопаузата при жените. Ролята на прогестерона - женският полов хормон - наскоро се появи при хормоналното безсъние. Прогестеронът има сънлив ефект върху тялото. Когато нивата на прогестерон спаднат, ние се чувстваме нащрек и будни.

5. Косопад

Загубата на коса също е често срещан симптом на пременопаузата, бременността и след бременността при жените.

6. Депресивно настроение

Това са най-полезните напитки за ЖЕНИ

Жените често страдат от хормонален дисбаланс. Склонни са да приемат всякакви медикаменти, само и само да се справят с това и да могат о...

Рискът от сериозна депресия е по-висок при жени в постменопауза и постменопауза, отколкото при жени в пременопауза. Серотонинът и ендорфинът са "щастието" на хормоните на тялото. Въпреки че ендорфините се произвеждат от хипофизната жлеза, серотонинът се секретира от щитовидната жлеза. При високи нива тези хормони потискат усещането за болка, докато при ниски нива потискат чувството на щастие и позитивност. Промените в настроението се задействат, когато тези хормони са в дисбаланс.

7. Стомашно разстройство и стомашно-чревен дискомфорт

Един от най-пренебрегваните симптоми на хормонален дисбаланс е лошото храносмилане. Хормоните играят ключова роля в почти всяка функция в тялото, включително храносмилането. Гастрин, секретин и холецистокинин са три хормона, открити в стомашно-чревния тракт, които подпомагат храносмилането, като помагат за разграждането на храната за бързо усвояване в кръвния поток. Дисбалансът в тези храносмилателни хормони води до лошо преминаване на храната, което води до разстроен стомах, характеризиращ се с подуване на корема, коремни спазми, парене в стомаха, оригване и гадене.

8. Загуба на либидо

Производството на хормони е особено нарушено при жени след раждане, преди менопауза и след менопауза. Тъй като работата на яйчниците намалява с възрастта, така и производството на тестостерон, води до намаляване на либидото.

Внимание: Тези знаци говорят за висок тестостерон

Ако вашите нива на тестостерон са по-високи от нормалното, може да забележите тези пет симптома - няколко признака, че е време да говор...

9. Жажда за храна

Друга форма на хормонален дисбаланс възниква, когато щитовидната жлеза произвежда по-малко хормони на щитовидната жлеза, отколкото е необходимо. Освен това помага за понижаване на кръвната захар и предизвиква желание за захар. Гладът е често срещан симптом при момичета, преди менструация, когато тялото им претърпява много хормонални промени.

10. Сухи очи

Синдромът на сухото око се появява, когато очите ви не произвеждат достатъчно сълзи за адекватна хидратация или когато заместителите на слъзния филм (масло, вода и протеин) са в дисбаланс.

Ако изпитвате дузина от тези симптоми, то трябва да потърсите професионална лекарска помощ. Помнете, само медицинско лице може да ви постави диагноза; хормонален дисбаланс!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com