10 райски места за почивка в България през зимата

26608
10 райски места за почивка в България през зимата
Снимка: Етнографски музей на открито "Етър"

Ски курортите не са единствените приказни местенца, които ви очакват през зимната ваканция. С лекота можем да ви разходим до поне 10 райска места за почивка в България, които не са свързани със зимните спортове. Романтични или тайнствени, шумни или без следа от цивилизация,  скътани в планинските пазви, туптящи в свой собствен ритъм, различен от пулса на града, причудливи и забележителни, криещи своите тайни и истории за съпреживяване, тези 10 райски места за почивка в България през зимата ще оставят трайна следа в паметта  ви, за да се завръщате отново и отново всяка зима.

10 райски места за почивка в България през студения сезон

1.       Сапарева баня

Горещи минерални извори и несравнимото удоволствие да поплувате в открит басейн в разгара на най-лютата зима са сред най-привлекателните възможности, които този спа курорт предлагат на гостите си. Причудливи и безсрамно красиви пейзажи оставят траен отпечатък в съзнанието, а тайнствената енергия на мястото се допълва и от единствения горещ гейзер на континентална Европа, намиращ се именно в Сапарева баня. Парата, обгърнала гейзера през зимата, придава допълнителна загадъчност на мястото. Почивката в Сапарева баня е преживяване за сетивата, което дълго ще помните.

Как правилно да планираме следващото си пътуване

2.       Лещен

Живата история, магията на зимните Родопи, този  автентичен курорт за селски туризъм със запазена старинна архитектура, предлага пътешествия до редица забележителности като тракийски светилища „Козият камък” и „Черната скала”, каньона на река Канина и живописната местност „Синият вир”. Само на няколко минути от Лещен може да се насладите и на етнографския комплекс Ковачевица и на СПА удоволствия в Огняново  с гореща минерална вода в сладък контраст с мразовитата зима. Калдъръмени улички, стари тиклени покриви, девствена природа и красота, сякаш излезнала от стара картичка, запечатала миг от миналото, Лещен е живата история, която те очаква, за да сътвориш своята зимна приказка.

3.       Велинград

Спа столицата на страната, съчетаваща възможности както за луксозно, така и за битово настаняване, ви очаква в сърцето на бурята и разгара на зимата, за да сгрее сетивата и тялото с лековити минерални извори и процедури, които няма да ви оставят безучастни. Разположен в Чепинската котловина в Западните Родопи, градът е известен с меката си зима, идеална за активности на открито. Допълнителен чар на мястото придават езерото Клептуза и теснолинейката, с която задължително трябва да попътувате.

4.       Велико Търново

Старата столица и величественият ѝ вид, докато се е сгушила под снежна пелена, е картина, която трудно може да бъде описана с думи. Търново е прекрасен през всички сезони, а Царевец е величествен и със слънчеви зайчета, които немирно се гонят през лятото по осанката му, и покрит от чистотата на снега. Архитектурният резерват Арбанаси също очаква гостите си през цялата година.

5.       Широка лъка

Забележителната архитектура и красота на старите родопски къщурки, накацали като самотни сиви врани в снега, са онази магия, която ни приканва да посетим Широка лъка и да се потопим в атмосфера, която ни предлага автентични гозби, автентична архитектура, автентични празници  и начин на живот. Зима в Широка лъка е пътуване във времето, назад към миналото, за да го съпреживеем.

Най-добрите дестинации за пътуване, за които не сте чували

6.       Гела

Едно приказно красиво място, което прилича на избягало от картина на велик художник. Хубостта му е нереална, а всяка секунда, прекарана в Гела, е благословия. Ако посетите този Рай през зимата, очаква ви истинска зимна приказка, бяла  магия, която ще плени сетивата ви.

7.       Цигов чарк

Това приказно местенце на брега на язовир Батак, което вдъхновява с романтичните си изгледи и с богатия избор на места за настаняване, се оказва, че предлага забавления и за любителите на зимните спортове. Множество ски писти, подходящи както за начинаещи, така и за опитни скиори и сноубордисти, а също и 20-километрово трасе за ски-бягане са част от условията за зимни спортове, които Цигов чарк предлага. Не е необходимо да постите комерсиалните ски курорти, за да се отдадете на любимото хоби и Цигов чарк е доказателство за това.  

8.       Косово

Магията на вековните борови гори, чиито ледени върхове прорязват небето, на тиклените покриви, чийто каменен цвят е поръсен със сняг, на Родопите, притихнали под снежна пелена, и на вкусния качамак по стара рецепта в селското кръчме – Косово е архитектурен резерват, който има какво да покаже през всеки сезон и е особено живописно местенце през зимата, поради което получава заслужено място в топ 10 райски места за почивка в България през зимата.

9.       Етъра

Пушещи коминчета, кафе на джезве – Етъра е приказно място през цялата година, но зимата му придава особен чар и ни готви пътуване през времето, за да се насладим на малките неща като топлия симид, току-що изваден от фурната. Архитектурният резерват обикновено се посещава през топлите месеци от годината, така че, ако се престрашите да се докоснете до него в ледената зима, със сигурност ще има много по-малко хора и ще получите повече внимание. Снежните приключения в Етъра ви очакват, а местенцето се нарежда сред 10-те райски места за почивка в България през зимата

10.   Агушеви конаци

Този уникален паметник на културата, разположен на само 20-тина километра от областния град Смолян, представляващ комплекс  от феодален тип постройки, който е автентичен не само в България, но и на Балканския полуостров. Смайваща родопска архитектура и снежна приказка – комбинация, от която няма да може да откъснете очи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямо пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com