10 симптома, които издават, че в тялото ви има паразити

23696
 10 симптома, които издават, че в тялото ви има паразити
Снимка: iStock/Guliver

Мисълта, че в тялото ни може да живеят паразити е плашеща. Но още по-плашещо е, че голяма част от хората имат паразити и дори не предполагат за това. 

Обикновено те навлизат в тялото ни през кожата или устата. Може да се заразим при излагане на райони с паразитни инвазии, пътуване до места, където има паразити, прием на заразена вода или храна, лоши санитарни условия, лоша хигиена и слаба имунна система.

Близкият контакт с домашни любимци също може да доведе до заразяване.

Паразите са различни по вид и причиняват много широк спектър от признаци и симптоми. Ето кои са знаците, които издават нашествието им в организма ни. 

1. Хронични храносмилателни проблеми

Инвазията на чревни паразити може да причини възпаление и да разруши чревната лигавица на червата, което да доведе до хронична диария.

Дори токсичните отпадъци, произвеждани от тях, могат да причинят хроничен запек, газове, подуване на корема и усещане за парене в стомаха.

2. Болка в корема

Друг стомашен проблем, причинен от паразити, е коремната болка. Паразитите, живеещи в горната част на тънките черва, причиняват възпаление и дразнене в тази област. Това води до подуване и болка в корема.

3. Анален сърбеж

Сърбежът около ануса е друг признак на паразитна инфекция. Пациентите с острици най-често се оплакват от анален сърбеж или дискомфорт. Сърбежът около ануса се появява най-често през нощта, когато женските острици снасят яйцата си.

4. Умора и слабост

Умората може да бъде и симптом на паразитна инвазия. Тя води до изчерпване на запасите от жизненоважни хранителни вещества от организма и на практика той не успява да извлече витамини и минерали от консумираната храна.

Неправилното усвояване на витамини, минерали, мазнини и въглехидрати води до изтощение на психическо, физическо и емоционално ниво.

5. Промяна в апетита и загуба на тегло

Ако забележите внезапна промяна в апетита си, особено в насока неговото повишаване, това може да се дължи на наличието на паразити в тялото ви.

Всъщност, повишеният апетит, съчетан със загуба на тегло, често се забелязва в случаите на заразяване с тения или острици.

6. Психически дистрес

Паразитната инвазия може дори да причини промени в настроението, депресия, тревожност, а също и визуални халюцинации. Често тези симптоми са съчетани с храносмилателни проблеми.

Червата съдържа както неврони, така и невротрансмитери (по-специално серотонин), които са важни за здравето не само чревната, но и на нервната система.

7. Скърцане на зъби

Ако скърцате със зъби насън, една от възможните причини е заразяване с паразити. Скърцането на зъбите, известно още като бруксизъм, може да възникне по време на сън поради тревожност и безпокойство, причинени от токсини, отделяни от паразитите в тялото ни.

Изследване от 2010 г., публикувано в Dental Research Journal, потвърждава връзката между чревни паразитни инфекции и бруксизъм сред малките деца.

8. Желязодефицитна анемия

Инвазиите от чревни аскариди или острици могат да доведат до недостиг на желязо в организма и в крайна сметка да причинят анемия.

9. Кожни проблеми

Паразитите в чревния тракт причиняват възпаление в организма, което от своя страна води до кожни проблеми като обриви, копривна треска, екзема и други форми на кожни алергии.

Също така токсините и отпадните продукти, отделяни от паразитите, водят до повишаване на нивото на еозинофилите в кръвта. Това може да доведе до появата на рани, отоци, лезии и язви.

10. Болки в мускулите и ставите

Някои паразити могат да нахлуят в меките тъкани в ставите и мускулите, където се затварят чрез образуване на кисти. Това води до дразнене и болка, които често се бъркат с артрит.

Също така токсините, отделяни от тях, могат да причинят възпалителен отговор в организма. Освен това болката може да се дължи на реакцията на имунната система към паразитите.

Важно: Статията е с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар, както и да се използва за поставянето на диагноза и назначаване на лечение. При наличието на проблем се консултирайте със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com