10 съвета как да се преборите с трудното преглъщане на хапчета

15558
10 съвета как да се преборите с трудното преглъщане на хапчета
Снимка: iStock/Guliver

Вероятно имате познати, които могат да погълнат и най-голямото хапче без вода, докато вие делите своята малка таблетка на части и се опитвате всячески да я прекарате през гърлото си със солидно количество течност. Ако се чудите дали има нещо нередно във вас, бързаме да ви кажем, че проблемът ви не е само ваш и засяга немалък процент от хората. При част от тях има медицинска причина, която води до затруднено преглъщане, а при другите причините са психологически като например страх от задавяне.

Причини за трудното преглъщане на хапчетата

За да разграничите затруднено преглъщане по медицински причини, наречено дисфагия, което може да се дължи на редица заболявания, от трудното преглъщане на хапчета поради психологически причини, следва да обмислите кога срещате трудности – само по отношение на приема на хапчета ли са, или трудно преглъщате и твърда храна или течности. Ако срещате затруднение при преглъщане по време на хранене или пиене, имате нужда от консултация с лекар, а ако преглъщате единствено хапчетата трудно, то останете с нас, за да научите как да преодолеете тази трудност. Тя не е заболяване, не е повод за притеснение и няколко хитри трика и съвета ще са достатъчни, за да се справите с това предизвикателство.

Лекарите съветват: Никога не пийте хапчета с тези течности!

Как да преодолеете трудното преглъщане на хапчета – 10 съвета, които работят

1.    За да се справите с трудното преглъщане на хапчета, изберете филмирани таблетки. Нефилмираните лесно залепват за езика, небцето, преминават по-трудно през гърлото и се усещат. Вероятно се стресирате, когато хапчето докосне гърлото ви, като това прави преглъщането още по-трудно. Филмираните се плъзгат гладко, леко и неусетно. Предпочитайте ги.

2.    Споделете проблема с лекаря или фармацевта си. Някои медикаменти имат течни форми, сироп или могат да бъдат намерени под форми на прах. Избирайки някои от тези варианти, ще елиминирате проблема с трудното преглъщане на хапчета.

3.    Не делете хапчето на много части, считайки, че така ще го погълнете по-лесно. Всъщност така ще ви се наложи да преглътнете повече от веднъж хапче, едно след друго, което е уморително и стресиращо за човек, имащ проблем с поглъщането на медикамент. Нещо повече – ако нарежете хапчето, ще се образуват остри ръбове по парчетата. Това е неприятно, тъй като частичките с остри ъгли и ръбове се усещат много повече и по-често, отколкото кръглото хапче. Ако ще режете, направете го на много малки парчета, за да улесните реално поглъщането, а не просто на 2 части, което прави проблема с преглъщането още по-ярък и осезаем.

Как действат противозачатъчните хапчета?

4.    Отпуснете се по време на приема и не мислете за него. Ако вниманието ви е насочено другаде, то приемът на хапчето ще е много по-лесен. Колкото повече се фиксирате в него, толкова по-трудно е преглъщането.

5.    Осигурете си достатъчно количество течност – най-добре вода. Пийнете няколко глътки, преди да поставите хапчето в устата си. Сухите уста и гърло не ви помагат, напротив – правят преглъщането на хапчето още по-трудно. Нещо повече – вредно и опасно е да се опитвате да погълнете хапче без вода. Може да заседне на гърлото или в хранопровода и да раздразни лигавицата им. Ако ще приемате хапче, осигурете си достатъчно количество течност до вас.

6.    Специалистите, които работят с подобни проблеми, свързани с трудно преглъщане на хапчета, съветват да не накланяте глава назад по време на приема, считайки, че така е по-лесно, а да се наведете напред, след като хапчето е в устата ви и сте отпили от водата. Трикът действа при над 80% от хората по две причини – първо, отвлича вниманието от приема, така се отпускате и преглъщате нормално, второ, по-малко усещате водата и хапчето, отколкото при неестествено навеждане на главата назад.

Ако пиете лекарства, в никакъв случай не ги съчетавайте с тези храни и билки

7.    Любопитно предложение и вариант е лубрикантът за хапчета. Предлага се в две форми – за нанасяне върху лекарството и за пръскане в гърлото. Всъщност самата идея, че съществуват лубриканти за лекарства следва да ви успокои. За да се предлага подобен продукт, значи много хора познават трудното преглъщане на хапчета и страдат от него. Не сте сами.

8.    Ако се стресирате по време на приема и не успеете да погълнете хапчето, издавете го от устата си, подсушете го и си дайте малко почивка, преди да пробвате отново. Отвлечете вниманието си и не мислете, че не сте успели да го преглътнете първия път. Ако се концентрирате върху тази мисъл, и вторият път няма да е успешен.

9.    Ако имате тази възможност, изберете таблетки, а не капсули. Повечето хора споделят, че най-трудно преглъщат капсулите. Това вероятно се дължи на факта, че са по-леки. Някои отварят капсулите и поемат съдържанието с лъжичка с храна. Преди да направите това обаче, попитайте лекуващия си лекар. Има лекарства, които не следва никога да приемате без капсулата им.

10.    Отпуснете се. Стресът свива ларинкса, гърлото ви, мускулите ви и прави приемът още по-труден и дори невъзможен. Мислете за предстоящия уикенд в планината, а не за хапчето в устата си и ще успеете по-лесно и по-бързо да го погълнете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Изплашете веднага: 7 най-ефективни начина за защита срещу кърлежи

25 нови (и не толкова) факта за женските гърди

Какво се прави със старите върбови клонки от Цветница?

Освен върбовите клонки - какво още се прави за късмет на Цветница

Как да се преборим с чувството за вина?

Кои обичаи задължително се спазват на Лазаровден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com