10-те най-добри безмесни източника на протеини

14813
10-те най-добри безмесни източника на протеини
Снимка: iStock/Guliver

Протеините са градивните елементи в живота ни. Протеинът се намира в цялото човешко тяло – в мускулите, костите, кожата, косата и т.н. Той съдържа ензими, които подхранват много химични реакции и се грижи за хемоглобина. Пренася кислород в кръвта. Липсата на достатъчно протеин може да доведе до забавен растеж, намален имунитет, загуба на мускулна маса и дори смърт наред с отслабена сърдечна и дихателна система.

Днес ви представяме списък с някои страхотни източници на протеини, които всеки вегетарианец трябва да добави в диетата си.

1. Яйца

Знаете ли, че яйцата имат високо качество на протеина? Учените често ги използват като „златен стандарт“ за измерване качеството на протеина в други храни. Да, яйцата са чудесен доставчик на протеини, тъй като в едно яйце се съдържат над 6 грама протеин, или 13 процента от дневните нужди.

2. Боб

Ако търсите източник на протеини без месо, особено ниско съдържание на мазнини, може да опитате зрял боб. Той съдържа много по-високо съдържание на протеин в сравнение с други растителни храни (21 до 25 процента).

3. Тиквени семки

Тиквените семки са друг добър източник на протеини. В 100 грама семки се съдържат по 29.84 г. протеин.

4. Извара

Тя е богата на два от най-важните в културизма протеини и те са: протеин на базата на суроватка и протеин на базата на казеин.

5. Фъстъчено масло

Фъстъченото масло няма толкова протеин, колкото другите храни в този списък, и все пак в него се съдържат само 7,7 грама от 2 супени лъжици фъстъчено масло. При комбинирането на фъстъчено масло с други източници на протеин, като пълнозърнест хляб и мляко, те ще ви дадат достатъчно незаменими аминокиселини.

От колко протеин имате нужда, за да сте здрави

Живеем в епоха, когато диетите с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на протеини са на мода. Тъй като повече хора прем...

6. Киноа "оризова киноа"

Киноата е първата храна в този списък, която е „пълноценен протеин“. Това означава, че съдържа всичките девет незаменими аминокиселини, които тялото не може да произвежда самостоятелно. В резултат трябва да се набавят чрез храната.

7. Бадеми

Една шепа бадеми или две супени лъжици бадемово масло ще ви дадат около 6 грама протеин. Те са и едни от най-нискокалоричните ядки.

8. Гръцко кисело мляко

4-те най-големи МИТА за храните, съдържащи ПРОТЕИНИ

Протеините са от съществено значение за правилното функциониране на организма ни и са ни необходими както растителни, така и животински...

В сравнение с класическото мляко, гръцкото съдържа повече протеин: 13-20 г на порция срещу 5-10 г. Така гръцкото кисело мляко не само ще ви предложи протеина, от който се нуждаете, но и ще ви помогне да запълните ежедневните си нужди от млечни продукти.

9. Сейтан ("пшенично месо")

Сейтанът, известен още и като "пшенично месо", масово се среща във вегетарианската общност. Той е много популярен източник на протеин, поради значителната си текстура и високото съдържание на протеини.

10. Соево мляко

Соевото мляко, както всички соеви зърна - включително тофу и соя. Това е друг страхотен източник на протеин с 8 грама на млечна чаша.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com